2024. április 26., péntek

Nő a hamis peszticidek gyártása az EU-ban

Az eddigi akciók során 4921 tonna illegális növényvédő szert találtak

A Silver Axe művelet azonosította az EU növényvédő szerek feketepiacán megjelenő új irányzatokat. Tíz gyanúsítottat tartóztattak le, és 1150 tonna illegális peszticidet foglaltak le.

Az Europol által koordinált műveletre 2022. január 25-e és április 25-e között került sor, 31 ország bűnüldöző hatósága részvételével. Az akció a kikötőkre, repülőterekre és egyéb belépési helyekre összpontosult, ahol az illegális és hamisított peszticidek behozatalát és kivitelét lehetett észlelni. A művelet folyamán a hatóságok az illegális növényvédő szerek kereskedelmének növekedésére figyeltek fel Dél-Európában és a Fekete-tenger térségében. Jelentősen nőtt a Törökországból származó illegális peszticidek száma, viszont Kína még mindig az elsődleges forrás.

Az Europol közleménye szerint nemcsak a kereskedelem, de a kisebb szállítmányok (legfeljebb 10 liter/kilogramm) lefoglalása is növekszik. A hatóságok ezért az online kereskedelmet is figyelemmel követték. Miközben a tiltott anyagokat tartalmazó gyomirtó, rovar- és gombaölő szerek kereskedelme továbbra is stabil, az akció során kiderült, hogy egyre gyakoribb ezeknél a termékeknél a használt márkák hamisítása. Az Europol rámutatott arra, hogy az Európába szállított gyártóberendezések és nyersanyagok lefoglalásának növekedése az EU-n belüli hamisítási tevékenységek elterjedésére utal. A bűnüldöző szervek mostanában gyakrabban észlelik ezeket a hamisítási műveleteket az Unió területén. Két módszert is megfigyeltek. Az első a már majdnem kész termékek behozatala olyan konténerekben, amelyek ismert márkákra emlékeztetnek. Miután importálták, csak meg kell jelölni, mielőtt a feketepiacra kerülnének.

A második a növényvédő szerek előállításához használt illegális összetevők behozatala. A felderítés esélyének csökkentése érdekében a vegyszereket csak az utolsó gyártási szakaszban használják azokon a helyeken, ahol a csomagolást is hamisítják. A művelet során a bolgár hatóságok egy ilyen helyen hamis csomagolóanyagokat és illegális peszticideket foglaltak le.

Népszerű a párhuzamos kereskedelmi rendszerrel való visszaélés is, amely megkönnyíti az Unión belül értékesített peszticidek engedélyezési eljárásait. Ez alapján az egyik tagállamban engedélyezett növényvédő szer egy másikban is forgalomba hozható vagy felhasználható. Ezt a rendszert a bűnözők úgy használják ki, hogy illegálisan előállított növényvédő szereket visznek be egy tagállamba, azt állítva, hogy egy másikban már jóváhagyták.

Catherine De Bolle, az Interpol igazgatója elmondta, hogy az alacsony árak ellenére a növényvédő szerek sokba kerülnek a környezetnek, az egészségügynek és a mezőgazdasági ágazatnak is. Rámutatott arra, hogy a veszélyes termékek forgalomból való kivonása hozzájárul az uniós polgárok biztonságához és egészségesebb környezetéhez.

A Silver Axe művelet keretében egyébként eddig összesen 4921 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le.