2024. április 19., péntek

Megjutalmazták a legjobb diákokat Csókán

Ünnepi képviselő-testületi ülés és művelődési műsor a község napján

Hétfőn Csóka község napja alkalmából 9 órakor a katolikus temetőben az önkormányzat képviselői megkoszorúzták az 1831-es kolerajárvány áldozatainak emlékkeresztjét. Mint ismeretes, 1831. július 26-án, Szent Anna napján hunyt el az utolsó kolerás beteg. Csóka akkori polgárai 1855-ben fogadalmat tettek, hogy minden évben hálaadó szentmisén emlékeznek meg a sorsfordító napról.

A koszorúzás után a Művelődési Ház előcsarnokában megnyílt az amatőr képzőművészeket tömörítő Paletta Egyesület és a Százszorszép kézimunkacsoport kiállítása. A színházteremben 11 órakor kezdődött a képviselő-testület ünnepi ülése. Az ünnepségen a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić Művelődési Egyesület asszonykórusa elénekelte a szerb, majd a Csalogány asszonykórus a magyar himnuszt. A műsor folytatásában Sofija Milosavljević elsős és Ágoston Ivett ötödikes tanuló szavalt el egy-egy verset.

Az ünnepi ülésen köszöntőbeszédében Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke kiemelte, hogy a jelenlegi önkormányzati koalíció idestova két éve van hatalmon, és szinte havi rendszerességgel tartottak üléseket, amelyeken a közérdekű, a község fejlődését szolgáló döntéseket rendre konszenzussal hozták meg. Következetes, átlátható, alapos és szakszerű munka folyik az önkormányzatban. Több sikeres projektum fejeződött be az elmúlt időszakban. Sajnos a Covid-járvány és újabban az ukrajnai háborús konfliktus új kihívások elé állította a község vezetőségét, de sikerült megőrizni a polgárok érdekében tevékenykedő községi intézmények működését. Folytatódott a község településein az utcák aszfaltozása, a játszóterek felújítása. Újabb 5000 tonna mart aszfalt áll a község rendelkezésére az utak és utcák közlekedési feltételeinek javítására. Padén köztársasági támogatásból hamarosan megújul a zöldségpiac. Először írtak ki a községben energiahatékonysági pályázatot. Idén már másodszor folyósít a község támogatást a civil, sport- és egyházi szervezetek működésének támogatására.

Stana Gyömbér, a csókai község polgármestere a községnapi ünnepség részvevőihez szólva elmondta, hogy a községi vezetőség minden téren a polgárok érdekeit tartja szem előtt, egyfajta szervizként működik a lakossági problémák megnyugtató rendezése érdekében. Mint mondta, a csókai önkormányzat szociálisan érzékeny politikát folytat, a községi költségvetésnek mintegy 18 százalékát fordítják a leginkább rászorulók támogatására. A sikeres projektumok közül kiemelte a rendkívül költséges és munkaigényes kommasszáció közelgő szeptemberi befejezését. Az ünnepségen a legeredményesebb tanulóknak pénzjutalmat adott át Stana Gyömbér és Oláj Tibor.

A községnapi ünnepi ülésen jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Fremond Árpád parlamenti képviselő, Tóth Zoltán tartományi környezetvédelmi titkárhelyettes, Kormányos László tartományi ifjúsági és sporttitkárhelyettes, Milivoj Linjački, az Észak-bánáti körzet vezetője, valamint Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Topolya és Kishegyes községnek és Csóka testvértelepüléseinek a képviselői is.

A községnapi rendezvények ma, július 26-án, Szent Anna napján folytatódnak. A Szent Gábriel arkangyal pravoszláv templomban 9 órától liturgiát tartanak, majd ugyanitt 16 órától vecsernyét. A Szentháromság katolikus templomban 19 órakor hálaadó szentmise lesz Szent Anna tiszteletére, úgy, ahogyan 167 évvel ezelőtt megfogadták Csóka akkori polgárai.