2024. március 29., péntek

Az alapoktól egészen a 3D-s nyomtatásig

Informatikai tábor a szabadkai VM4K-ban

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban ezen a héten zajlik az ötnapos A dimenziók új világa elnevezésű nyári informatikai tábor a 8–11 éves gyermekek részére. Vörös Csaba informatikatanár vezetésével a részvevők megismerkednek a vizuális tervezés és kódolás lehetőségeivel, ötleteiket pedig a 3D-s nyomtató segítségével formázhatják meg.

– Két csoportban zajlik a munka napi 2-2 órával. Az egyik csoportban tizenhat, a másikban pedig tizenöt tanuló vesz részt. Mivel fiatalabb korosztályról van szó, a foglalkozást az alapoktól kezdtük, ide sorolható például az egérhasználat, vagy a billentyűzeti ismeretek, így ezen a téren is nagy lépésekkel haladunk előre. Függetlenül attól, hogy a gyermekek három dimenzióban terveznek, ez hasznos tudás lesz számukra a későbbiekben is – emelte ki Vörös Csaba.

A tábor első napján a gyermekek a 3D-s nyomtatás dizájnjáról, korábbi ismereteikről beszélgettek, megismerkedtek a tervezőkörnyezettel és annak lehetőségeivel. A második napon megismételték a bejelentkezést a dizájnfelületre, ezután kerestek kész, már meglevő dizájnokat különféle internetes oldalakról. Mindemellett megismerkedtek a nyomtatóval és a nyomtatás előkészítésének folyamatával is. A foglalkozás végén pedig egy próbanyomtatás is készült.

– A mindennapjaink úgy épülnek fel, hogy az első pár percben átismételjük az előző napon hallottakat, majd egy kis gyakorlat gyanánt, egy egyszerű tárgyat próbálnak megrajzolni a gyermekek, hogy belerázódjanak az alapműveletekbe. Utána attól függően, hogy hogyan haladunk, illetve a tudásukra alapozva, egyre nehezebb objektumokat tervezünk. A tábor célja, hogy a részvevők tervezzenek valami sajátosat. Úgy látom, hogy a fiúk inkább játékos dolgok vagy játékkal kapcsolatos témák iránt érdeklődnek, míg a lányokat az apró kis kiegészítők kötik le. Mivel a mindennapi életből választhatnak számunkra kedves dolgokat, ezáltal szívesebben is foglalkoznak vele. Ebből kifolyólag az a cél motiválja őket, hogy a tábor végére legyen egy személyes emléktárgyuk, amit ők maguk készítettek. A gyerekek nagyon sokat forognak a nyomtató körül, tanulmányozzák azt, és még ha nem is az ő munkájuk nyomtatódik, akkor is néha felkelnek, megnézik a folyamatot és alig várják, hogy sorba kerüljenek. Én úgy veszem észre, hogy szeretik ezeket a foglalkozásokat – mondta az informatikatanár.

A 11 éves Molnár Krisztián, aki mindvégig lelkesen mesélt az eddigi tapasztalatairól, Királyhalomról érkezik mindennap Szabadkára, hogy részt vegyen immár többszöri alkalommal az informatikai táborban.

– Szeretem az informatikát. A hétköznapokban mindig azon gondolkodom, hogy ha nagy leszek, akkor informatikus vagy programozó leszek. A táborban mindig odafigyelek arra, amit a tanár mond, hogy minél több dolgot megtanuljak. Nagyon jól érzem magam, sok ismerősöm is van itt. Jövőre is szeretnék visszatérni, mert nagyon jó a hangulat – mesélte Krisztián.

A 11 éves szabadkai Macskovity Tatjana első alkalommal vesz részt az informatikai táborban.

– Már nyolcévesen nagyon érdekeltek az informatikai dolgok, leginkább a szerkesztés. A barátaimmal szeretünk itt lenni, mert sok újdonságot megtanulunk. Találtam egy cuki kis képet, amin egy béka található egy koronával a fején. Azt szeretném majd kinyomtatni – osztotta meg velünk az élményeit Tatjana.