2024. április 26., péntek

A németek a szlovákokban bíznak

Noha az orosz Gazprom tegnap reggel már az Északi Áramlat 1 vezeték maximális kapacitásának egyötödére, óránként 1,28 millió köbméterre csökkentette az Európába irányuló gázszállítást, német szakértők nem aggódnak, mert abban bíznak, hogy Szlovákián keresztül az ország mégis hozzájuthat nagyobb mennyiségű földgázhoz.

A Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium közölte, folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és információi szerint a gázszállítás újabb csökkentésének nincs technikai indoka. A vezető német gazdasági intézetek elemzése, melyet a Handelsblatt gazdasági folyóirat közöl, arra enged következtetni, hogy Németország felkészült az újabb megszorításra is.

A közgazdászok arra keresték a választ, mi lesz akkor, ha marad a legújabb, mindössze 20 százalékos orosz gázszállítás. „Az a legvalószínűbb, hogy nem lesz gázhiány a télen. Ha feltételezéseink beigazolódnak, akkor erre és a következő télre is lesz elég gáz” – nyilatkozta Kristoff Schulte, az IWG intézet közgazdásza. A németországi gáztározók pillanatnyilag 66 százalékban feltöltöttek. A Der Spiegel azt írja, amíg a Gazprom az Északi Áramlat 1-en csökkentette a  gázszállítást Németország felé, addig növelte a szállítást Szlovákia irányába, így tegnapra például 32 millió köbméterrel több gáz leszállítását jelezték. „Ha ez valóban így van, akkor gyakorlatilag mégis érkezhet az a mennyiség, ami az Északi Áramlat 1-en elmarad” – jelentette ki Andreas Schröder, a londoni ICIS stratégája.