2024. április 26., péntek

Csökken a munkanélküliség

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében jelenleg 444.000 személyt tartanak nyilván a munkanélküliek listáján, ami 18 százalékkal kevesebb a múlt évi arányokhoz képest. Minden ötödik munkanélküli fiatal – mondta Zoran Martinović, a szolgálat igazgatója.

Martinović hozzátette, hogy a legkönnyebben a felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek, közülük is az IT-mérnökök, az elektrotechnikai, a gépészeti, az építésügyi szakemberek, valamint a szakorvosok és gyógyszerészek találnak munkát, de állandóan hiány van az építkezéseken dolgozó munkásokból és a idegenforgalmi dolgozókból is.

Martinović szerint élénkül a gazdasági aktivitás az ország minden területén, ezért a munkaerőre is nagyobb szükség van, és így hiány lépett fel ilyen téren. Az igazgató elmondta, hogy az év végéig biztosan folytatódik a munkaerőpiacon tapasztalható pozitív tendencia, vagyis a munkanélküliség csökkenése, és már egyre kevesebben szorulnak szociális segélyre is.

Arra is kitért, hogy a munkaadók nem szívesen alkalmazzák az ötven éven felülieket, ezért a szolgálat az ő alkalmazásukat pénzbelileg támogatja. Annál inkább foglalkoztatnák a fiatalokat, de kívánatos, hogy legyen gyakorlati tudásuk.