2024. április 26., péntek

Százhússzal a magyar határig

Hat hónappal a határidő előtt elkészült a Szabadka–Horgos–államhatár vasútszakasz

Magasfeszültség alá helyezték a Szabadka és Horgos közötti új vasútvonal feletti villamos felsővezetéket, a feszültség 25 ezer voltos, tilos és életveszélyes a közelébe menni! – figyelmeztetett tegnap a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra közvállalat, beszámolva a munka előrehaladásáról. Mint az illetékesek közölték, amikor magasfeszültség alá helyezik a vezetékeket, az áramkör több méteres távolságban is „aktív”, elegendő tehát, hogy valaki behatoljon ebbe az áramkörbe, és bekövetkezhet az áramütés. Az efféle balesetek a legtöbbször tragikus kimenetelűek – emeli ki a tájékoztatás.

A közvállalat arról számolt be, hogy a Szabadka–Horgos–államhatár vasúti pálya korszerűsítésének folyamata a végéhez közeledik, az utolsó simításokat, intézkedéseket végzik a napokban, mielőtt átadnák a forgalomnak.

Hat hónappal a kijelölt határidő előtt készült el a szóban forgó vasútvonal – ismertette a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat –, így a vonatok 120 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek majd ezen a szakaszon. Összesen 10,2 milliárd dinárt költöttek el a felújítást előirányzó projektum kivitelezésére, 26,6 kilométeres szakaszt kellett korszerűsíteni. A villamosítást szolgáló létesítmények és felszerelés mellett négy biztonsági jelzőrendszert és távközlési elemeket tartalmazó épületet is felhúztak, mégpedig Palicson, Bácsszőlősön, Horgoson és a szabadkai közraktárok megállóján. A tájékoztatás szerint a vasút felújításának köszönhetően a kísérő létesítmények megépítésével magas színvonalú, biztonságos utazásban lesz részük a polgároknak.

A Szabadka–Horgos–államhatár szakaszt még 1885-ben építették. Magyar oldalon egy Szegedig haladó, 12,6 kilométeres szakaszon folytatódik az itteni, majdnem 27 kilométer hosszú vasútvonal.