2024. április 26., péntek

Elkészült a šabaci híd

Rumáig jövőre, Loznicáig 2024 szeptemberében lehet az új úton autózni

Az utolsó négyzetmétert is feltöltötték aszfalttal: ezzel ért véget Šabacnál a Száván átívelő hídnak az építése. A híd a Ruma és Šabac között épülő 21 kilométeres autóút és a Šabac és Loznica közötti 54 kilométeres gyorsforgalmi út fontos részét képezi. A híd munkálatainak befejezését tegnap Aleksandar Vučić államfő is megtekintette.

A köztársasági elnök bejelentette, hogy tizenkét, legfeljebb tizenöt hónap múlva elkészül a teljes autóút, amely Belgrádtól Šabacig egy óra tíz percről negyven percre rövidíti majd le az utazás idejét. 2024 szeptemberére készen áll majd a Loznicáig haladó gyorsforgalmi út is – hangzott el a helyszínen a kivitelezést ellenőrző szakemberektől. Maga a híd egy 300 és egy 400 méteres felvezető és levezető szakaszból, továbbá egy 600 méteres folyó feletti szakaszból áll. Az azerbajdzsáni AzVirt a kivitelező. Az autóút és a gyorsforgalmi út együttes hossza a híddal együtt csaknem 77 kilométer, a munkálatok összesen 467,5 millió euróba kerülnek. Az autóút hat-, a gyorsforgalmi út négysávos lesz. A munkálatok a Ruma és Šabac közötti szakaszon 2019 végén kezdődtek el. Abban is nagy lesz a jelentősége, hogy rákapcsolódik majd az ugyancsak épülőfélben lévő Fruška gora-i korridorra, mely egy 45 kilométeres szakasz Újvidék és Ruma között. Az Újvidéket Loznicával összekötő új útvonal hossza tehát 122,4 kilométer lesz, s nem egész másfél óra alatt meg lehet majd tenni. Ez az útvonal teszi majd lehetővé a bosznia-hercegovinai, valamint a boszniai Szerb Köztársaság határának leggyorsabb elérését Belgrádból és Újvidékről is a Badovinci (Pavlovića ćuprija) átkelőnél.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Az államfő kiváló hírnek nevezte, hogy két év alatt sikerült megépíteni a hidat, s úgy fogalmazott, hogy nemcsak a belgrádiaknak és az újvidékieknek jelent majd sokat, hanem összeköti a mačvai és a szerémségi régiókat is. Büszke lehet az ország arra, hogy teljes mértékben költségvetési forrásokból valósult meg a hídépítés – értékelte Aleksandar Vučić, és fontosnak tartja, hogy az út mielőbb elkészüljön, a világpiacon ugyanis általános a nyersanyagdrágulás, ami növeli az építőipari költségeket is. A válság ellenére Szerbia egy projektum megvalósításától sem állt el eddig – húzta alá.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a parlament csak hétfőn tartja alakuló ülését, az új kormány tehát várhatóan augusztus közepén jön létre. Ez a nép által választott kormány lesz, melynek összetételét kizárólag a polgárok befolyásolhatják – reagált Christopher Hill amerikai nagykövet azon kijelentésére, hogy az USA nem szól bele abba, hogy milyen kormány jöjjön létre Belgrádban. Nem állt el attól a céljától, hogy másnak adja át a Szerb Haladó Párt igazgatását, a politikában meg kell érteni, hogy nem tarthat senki és semmi örökké – fogalmazott.