2024. április 26., péntek

A magyar nyolcadikosok 35 középiskola 76 osztálya közül választhattak

A cél, hogy minél több olyan tagozat megnyíljon, amelybe kevesebb, mint 15-en iratkoztak – A beiratkozási helyzetképről Jerasz Anikóval, az MNT VB elnökével és Szakállas Zsolt tartományi okt

Az általános iskolát magyar nyelven végzett 1250 tanulót 35 középiskola, 76 osztálya több mint 2000 férőhellyel várta. A legnépszerűbb szakok beteltek, illetve csak néhány férőhely maradt. A 15 főnél kisebb létszámú első osztályok esetében már most érkeznek a középiskoláktól a kérelmek a Magyar Nemzeti Tanácshoz és a tartományi oktatási titkársághoz.

KEDVEZŐ ELBÍRÁLÁS

– Vajdaság-szerte a középiskolákba való beiratkozás az első kör után szabadon maradt helyekre július 20-án zárult le, így most már pontosan látjuk, hogy egy-egy szakon szeptembertől hány elsős középiskolásunk lesz. Az intézmények vezetői is most már teljes képet kaptak arról, hogy mely szakok kapcsán van szükség arra, hogy kérelmezzék a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságtól, a Magyar Nemzeti Tanácstól és az Oktatási Tudományügyi és Fejlesztési Minisztériumtól a kis létszámú osztályok megnyitását – szögezte le Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke – Minden olyan szak esetében, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, és az első osztályba iratkozott tanulók száma tizenöt alatt van, a Magyar Nemzeti Tanácsnak véleményeznie kell a tagozat megnyitását. A folyamat a korábbi évekhez képest nem változott: az első osztályok megnyitásakor (az általános iskolák és a középiskolák esetében is) az iskoláknak a tartományi titkárság felé kell fordulniuk támogatói kérelemmel. A titkárság ezt a kérelmet kiegészíti, majd továbbítja a Magyar Nemzeti Tanácshoz, melynek Végrehajtó Bizottsága minden esetben pozitív véleményt, záradékot fogalmaz meg. Ez a folyamat még nem zárult le, folyamatosan érkeznek hivatalunkba az ilyen jellegű kérelmek. Összesítésként, mint pillanatnyi helyzet elmondhatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága az általános iskolák esetében 49 záradékot, míg a középiskolák esetében eddig 23 záradékot hozott meg. A felsőbb évfolyamokon, legyen az általános vagy középiskola, a folyamat kicsit egyszerűbb. Az iskoláknak a Magyar Nemzeti Tanácsot kell felkeresniük kérelmeikkel, és mi minden esetben támogatói levelet fogalmazunk meg az intézmények felé. Mindig arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül reagáljunk, válaszoljunk az ilyen jellegű kérelmekre, hogy támogatásunkról biztosítsuk az intézményeket, hiszen számunkra nagyon fontos minden tagozat megnyitása, illetve minden csoport kialakítása. A kérelmek nemcsak az osztályok, hanem bizonyos csoportok megtartására is vonatkoznak, mint pl. a hittan, a polgári nevelés, az idegen nyelv oktatása, anyanyelvápolás vagy speciális esetben az iskoláskor előtti csoportokra is. Jelen pillanatban elmondhatjuk, hogy az MNT 36 támogatói levelet állított ki az általános iskoláknak, és négyet a középiskoláknak – emelte ki Jerasz Anikó, aki a következőket is hangsúlyozta:

Jerasz Anikó (Fotó: Dávid Csilla)

Jerasz Anikó (Fotó: Dávid Csilla)

– Ebben az évben nagyon-nagyon gazdag és színes beiratkozási tervet tudtunk biztosítani a leendő középiskolásainknak. Minden végzős általános iskolás megtalálhatta azt a szakot a kínálatban, amely a legközelebb állt az érdeklődési köréhez. Vajdaságban 35 középiskola 76 tagozata közül választhattak diákjaink. A Vajdasági Magyar Szövetség politikusai ebben az évben is arra törekedtek, hogy minden olyan szakirányzat lehetőségként fel legyen kínálva a leendő középiskolásoknak, amely fontos a közösségünknek. Mivel nagy örömünkre az Oktatási Tudományügyi és Fejlesztési Minisztérium minden szakirányzatot jóváhagyott, amit kérésként megfogalmaztunk – és látva azt, hogy a beiratkozási tervben mintegy 900-zal több férőhely lett előirányozva a leendő elsősök számára, mint ahány nyolcadikosunk volt – tudtuk, hogy nem fognak a tagozatok teljesen megtelni, és hogy maradni fognak fenn helyek. Például Zomborban a Veljko Petrović Gimnáziumba egy tanuló sem iratkozott be, míg a Zombori Műszaki Középiskolába és a Futaki Mezőgazdasági Középiskolába és Diákotthonba is csak egy-egy tanuló iratkozott be. Ezen tagozatok nem tudnak megnyílni, ezért azt fogjuk javasolni az érintett diákoknak, hogy iratkozzanak át egy másik középiskolába.

Az eredmények ismeretében az MNT VB elnöke egyebek mellett kiemelte, megelégedésre ad okot, hogy a tehetséggondozó gimnáziumok iránt töretlen az érdeklődés.

– Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban mind a három szakirányt szinte teljes egészében sikerült betölteni. A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium esetében, ahogy arra számítottunk is, nagy érdeklődés övezte az új szakirányzatot, a színház- és audiovizuális művészetek szakot, de legalább ennyire népszerű volt az intézményben az angol tehetséggondozó szak is. Ugyanakkor nagyon közkedveltség övezte az adai Műszaki Iskolában a számítógép-vezérlési gépésztechnikus és a számítógépes villamossági technikus, a zentai Egészségügyi Középiskolában az általános ápoló és a gyógyszerészeti technikus, a topolyai Mezőgazdasági Iskolában és Diákotthonban az állategészségügyi technikus, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában az idegenforgalmi technikus, a Szabadkai Egészségügyi Középiskolában az általános ápoló, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában az információs technológiák elektrotechnikusa és a közúti közlekedési technikus szakirányzatokat is – hangsúlyozta az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

EGÉSZSÉGÜGY, KÖZLEKEDÉS, SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Szakállas Zsolt  tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is arra mutatott rá, hogy minden évben a magyar nyelvű középiskolai beiratkozási folyamatot hosszas egyeztetés és megbeszélés előzi meg. Ebben a folyamatban külön jelentősége van a Magyar Nemzeti Tanácsnak, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumnak, a középiskolák igazgatóinak, az önkormányzatok érdekképviseletének, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak.

– Kiemelten fontos, hogy a Minisztérium által meghirdetett és jóváhagyott pályázatba a magyar közösség számára fontos szakok kerüljenek be, hiszen a cél, hogy minél több diák a szülőföldjén folytassa középiskolai tanulmányait. A középiskolai szakok kiválasztásánál figyelembe kell venni a munkaerőpiac igényeit és a középiskola után következő lehetőségeket, valamint a munkába állást. Ennek függvényében évről évre vannak olyan középiskolai szakok, amelyek nagy érdeklődést keltenek. 

Szakállas Zsolt (Fotó: Ótos András)

Szakállas Zsolt (Fotó: Ótos András)

Kérdésünkre, hogy melyek voltak idén a legnépszerűbb szakok, Szakállas Zsolt a következőket emelte ki:

– A 2022/2023-as tanévben az általános iskolát magyar nyelven végző 1250 tanulót 35 középiskola, 76 osztálya több mint 2000 férőhelyjel várta. A középiskolák által a Titkárság felé megküldött adatok szerint 32 középiskolában történt meg a beiratkozás, összesen 1099 elsős diák számára. A legtöbb beiratkozott középiskolás diák az egészségügyi, a közlekedés- és a számítástechnikai szakot választotta Szabadkán, Zentán és Adán. Az idei évben például Szabadkán megtelt a Kosztolányi Dezső Gimnázium több tehetséggondozó szakja, illetve a Közgazdasági Középiskola turisztikai szakja is. A mezőgazdasági szakok közül a magyarkanizsai és a topolyai is telített. A Tisza menti községek középiskoláit elemezve elmondható, hogy Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban a matematika szakon nagy volt a jelentkezés, illetve az informatika és képzőművészeti szakok is nagy érdeklődést keltettek a diákok körében. A zentai Egészségügyi Középiskolában is szinte teljes a létszám, de az adai Műszaki Iskola számítógépes szakja is népszerű a diákok körében – szögezte le Szakállas Zsolt.

Milyen szempontok játszanak szerepet, amikor a tartomány területén kisebbségi nyelven tanulók középiskolai tanulmányairól, a kisebbségi osztályok fennmaradásáról van szó, hiszen vannak szakok, amelyekre nincs jelentkező, illetve egy diák van, ott lehetetlenség osztályt nyitni? – tudakoltuk a tartományi oktatási titkártól.

A JÓVÁHAGYÁSOK FOLYAMATBAN VANNAK

– Sajnos minden évben szembesülni kell azzal is, hogy nem minden középiskolai szakra jelentkeznek elegen. A következő tanévben például Zomborban a Veljko Petrović gimnázium magyar osztályában egyetlen érdeklődő sem volt, vagy hasonlóképpen a futaki Mezőgazdasági Iskolába csak egy tanuló jelentkezett és ez az eset tapasztalható a zombori Műszaki Középiskolában is. Ezek az osztályok sajnos nem nyílhatnak meg. A tartományi hatásköröknek megfelelően a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság az első osztályok jóváhagyását végzi, míg minden további osztályban, amennyiben 15-nél kevesebb a tanuló, külön jóváhagyásért kell fordulni az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumhoz. Azon osztályok esetében, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, a Magyar Nemzeti Tanács is véleményezi az osztályok megnyitását, és a többi nemzeti tanács is így jár el. Titkárságunkhoz a 2022/2023-as tanévre vonatkozólag eddig 25 középiskola fordult kérelemmel 31 kis létszámú osztály jóváhagyásra. Ezekben az osztályokban a diákok száma kisebb 15 főnél. 18 esetben a pozitív döntés már meg is született, még a többieknél a jóváhagyási eljárás folyamatban van. A sikeres kisebbségi – anyanyelvű oktatás fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges az állandó megújulás, az új szakok létesülése, amelyek bővítik a közösség lehetőségeit. Bizonyos szakok erősítése és a már bevált szakok további népszerűsítése kiemelt jelentőséggel bír a titkárság jövőbeli munkájában. Mindemellett, a folyamatos és többszintű együttműködés, az összehangolt érdemi munka az, ami eleget tud tenni a kihívásoknak – szögezte le Szakállas Zsolt, aki a következőket is hangsúlyozta:

HAGYOMÁNYOS ÉS  ÚJ SZAKOK

– Az elmondottak tükrében kiemelném, hogy egyes új szakok létesítése, amelyek kielégítik a munkaerőpiac igényeit és növelik a későbbiekben való munkavállalás lehetőségeit, pozitív, illetve növekvő tendenciát mutatnak abban a vonatkozásban, hogy a nemzeti kisebbséghez tartozó diákok nagyobb létszámban választják az itthon tanulás lehetőségét, másrészt pedig az egyre csökkenő populáció folyományaként, főként a hagyományos szakokon, illetve a szórvány kisebbség régióiban, a már említett illetékes szervek és szervezetek szoros együttműködése eredményeként, még mindig elég sok helyen lehetőség van a kis létszámú osztályok megnyitására, ily módon biztosítjuk a kisebbséghez tartozó diákoknak az anyanyelven való középiskolai oktatást – nyilatkozta a tartományi oktatási titkár.