2024. április 26., péntek

Több ezer aláírás Đoković indulásáért

Csaknem 12 ezren írták már alá azt a petíciót, amelyben az Egyesült Államok Teniszszövetségét (USTA) arra kérik, hogy működjön együtt az ország kormányával, és engedélyezzék a volt világelső Novak Đoković indulását az augusztus 29-én rajtoló US Openen, annak ellenére, hogy a szerb sztár nincs beoltva koronavírus ellen. A jelenleg is érvényben lévő amerikai szabályozás szerint a 35 éves klasszis nem ragadhat ütőt az év utolsó Grand Slam-tornáján, ahhoz ugyanis, hogy a helyszínre utazhasson, oltásokkal kellene rendelkeznie, repülőre pedig csak akkor ülhet, ha a védettségét hivatalos dokumentumokkal tudja bizonyítani.

Az idei wimbledoni bajnokságon elért sikerével 21-szeres Grand Slam-tornagyőztes sztár tavaly az Australian Openen, a Roland Garroson és Wimbledonban is diadalmaskodott, de az idei év elején nem volt lehetősége a címvédéssel megpróbálkozni Melbourne-ben, oltottságának hiánya miatt ugyanis nem játszhatott az év első GS-viadalán.

A június 21-én elindított petícióban a kezdeményezők úgy fogalmaznak, „a világjárvány jelenlegi szakaszában semmilyen oka nincs annak, hogy Đoković ne játszhasson a 2022-es US Openen”. „Az Egyesült Államok kormányának és az USTA-nak együtt kell működnie annak érdekében, hogy teniszezhessen… tegyék lehetővé, USTA!” – áll a petícióban.

Đoković a wimbledoni győzelme után úgy nyilatkozott, nem számít arra, hogy részt vehet az amerikai viadalon, egyben megerősítette, a jövőben sem kívánja beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával. A szerb kiválóság a 21 GS-diadalával immár egyedül áll az örökrangsor második helyén Rafael Nadal mögött, de a jelenlegi állás szerint a US Openen, valamint jövő év elején, az Australian Openen sem vehet részt, így egyik helyszínen sem lesz lehetősége utolérni Nadalt.

KRAJINOVIĆ MECCSLABDÁKAT MENTETT

Filip Krajinović nem másolta le Györe Lászlót és Dušan Lajovićot. A zombori teniszező is megnyerte az első játszmát Hamburgban, majd a harmadikban meccslabdákkal szembesülve vereségre állt az argentin Sebastian Baez ellen. Ő azonban kivágta a rezet a hajrában – nem úgy, mint két honfitársa –, a rövidítésben 4:6-ról nyert zsinórban négy pontot, és a 2. fordulóban az első helyen kiemelt fiatal spanyol Carlos Alcarazszal játszik.

Ugyanott a női torna 1. fordulójában győzött Aleksandra Krunić, aki ezzel öt helyet javított a ranglistán, és a fehérorosz névrokonával, Alekszandra Szasznoviccsal mérkőzik meg. Három éve a kínai Kvancsuban játszottak, és Krunić győzött.

Palermóban összejött a magyar házirangadó, hisz Bondár és Udvardy is sikerrel vették az első akadályt, így egyikük ott lesz a negyeddöntőben.

HAMBURG. – Az ATP-torna 1. fordulójában: Krajinović–Baez 6:1, 4:6, 7:6, Alcaraz–Kuhn 3:6, 6:1, 7:6, Fognini–Bedene 6:3, 3:6, 7:6, Karacev–Baszilasvili 6:4, 6:0, F. Cerundolo–Altmaier 2:6, 6:4, 6:2. Nők, 1. forduló: Krunić–Lisicki 6:4, 6:2, Kontaveit–Bara 6:3, 7:6, Pera–Ruse 6:0, 6:4. 2. forduló: Krejčíková–Frech 6:3, 6:0, Petković–Doj 6:4, 6:3.

GSTAAD. – Az ATP-torna 1. fordulójában: Thiem–Gaston 1:6, 6:1, 7:6, Hanfmann–Garin 6:3, 6:4, E. Ymer–Paire 6:2, 2:0 – feladás.

PALERMO. – A WTA-torna 1. fordulójában: Bondár–Burel 6:4, 6:4, Udvardy–Stefanini 6:1, 7:6, Cocciaretto–Errani 6:1, 6:0, Putinceva–Fourlis 6:3, 6:1, Garcia–Paquet 6:7, 6:2, 6:2.

NUR-SZULTAN. – A női ITFtorna 1. fordulójában: Stevanović–Raina 7:6, 3:6, 6:2.