2024. április 26., péntek

Kényszermunka, emberkereskedelem...

Az amerikai külügyminisztérium is bírálta a Linglong munkásaival szembeni bánásmódot

Szerbia esetében visszalépés, Montenegró és Koszovó esetében pedig stagnálás tapasztalható – állapították meg az amerikai külügyminisztérium emberkereskedelemmel foglalkozó éves jelentésében, amelyet Antony Blinken külügyminiszter ismertetett Washingtonban. Kiemelte, Szerbia a kettes kategóriában maradt ugyan, mégis az országban uralkodó helyzet miatt a történéseket nagyobb figyelemmel kell kísérni. Ennek alapvető indokaként azt az 500 vietnámi munkást hozta fel, akiket „kényszermunkára” fogtak Nagybecsekereken, a kínai tulajdonban levő gyárban.

Az amerikai jelentésben kiemelték, a szerb kormány nem védte meg és nem vizsgálta ki annak a körülbelül 500 vietnámi munkavállalónak a helyzetét, akik esetében kényszermunka lehetőségére merült fel a nagybecskereki Linglong Tires autógumigyár építése során – írja az Amerika Hangja (Voice of America). Az embertelen körülmények között foglalkoztatott munkások munka- és életkörülményeire, illetve meghurcoltatására civil szervezetek mutattak rá tavaly.

A jelentés elsősorban a Linglong kapcsán felmerülő kényszermunkával foglalkozik. Rámutat, hogy a munkaközvetítő ügynökség, amely szerbiai munkára toborzott Vietnámban alkalmazottakat, a jelentkezőktől az útért, a vízumért és az elszállásolásért 2–4 ezer dollárt kért. A vendégmunkások arra számítottak 2021-ben, amikor Szerbiába érkeztek, hogy repülőgép-alkatrészek gyártásában foglalkoztatják őket, 775–800 dolláros havi bérért. A civil szervezetek tavaly novemberben mutattak rá a kényszermunka jeleire, arra, hogy a munkások mozgását és kommunikációját korlátozzák, miközben elvették tőlük az útlevelüket is. Azzal tartották őket sakkban, hogy nem fizették ki a bérüket, és munkaidőn kívüli munkára kényszerítették őket.

– A szállásuk sem volt megfelelő, és gyakran nem volt elegendő élelmük sem. A szerb kormány nem vizsgálta ki kellően a kényszermunkára vonatkozó hiteles állításokat, ehelyett azt állapította meg, hogy a munkások nem voltak embercsempészet áldozatai – áll az amerikai külügyi titkárság jelentésében.

Mint arra az Amerika Hangja rámutat, Szerbia teljesítményének általános értékelésében Szerbia kormánya nem teljesíti maradéktalanul az embercsempészet felszámolására vonatkozó minimális követelményeket. Ugyanakkor az amerikai jelentés elismeri, hogy az ország jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy elérje a követelményeket.

– A kormány az előző jelentéshez képest nem tett határozottabb erőfeszítéseket az emberkereskedelem felszámolásában. Nem történtek kellő erőfeszítések abban sem, hogy azonosítsák az áldozatokat – áll a jelentésben.

– Teljesen ki kell vizsgálni a kínai tulajdonban lévő gumiabroncsgyár esetében felmerülő, kényszermunkára vonatkozó vádakat. Segíteni kell és meg kell védeni a vietnámi munkavállalókat. Az áldozatok azonosítására irányuló erőfeszítéseket fokozni kell, az okmányok nélküli migránsok, a prostitúcióval foglalkozó személyek, a menekültek, a menedékkérők és a kíséret nélküli kiskorúak esetében is – áll a State Department jelentésében.