2024. április 26., péntek

Betyárok fesztiválja

Gyermekfoglalkozásokkal, főzőversennyel és betyárpróbával várták az érdeklődőket Hajdújáráson

Hatodik alkalommal szervezték meg vasárnap Hajdújáráson a Rózsa Sándor Fesztivált, egy kétnapos rendezvénysorozat keretében. Első nap, szombaton, a magyarországi Ásotthalmon várták az érdeklődőket egész napos programmal, amely értelemszerűen Rózsa Sándor személyére, a térséggel való kapcsolatára és a körülötte kialakult kultuszra összpontosított.

A fesztivál az évek során olyan rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyet nemcsak szeretik az emberek, hanem várják a soron következőt, emelte ki lapunknak nyilatkozva Sövény Rudolf, a Rózsa Sándor Civil Szervezet elnöke, mondván, hogy éppen emiatt változtatták meg a fesztivál helyszínét, hiszen az előző területe nem bizonyult elegendőnek. A rendezvény kinőtte a korábbi helyszínt, jegyezte meg Sövény Rudolf.

– Rózsa Sándorhoz az egész Alföld kötődik, Hajdújárás nem sajátítja ki magának. Ez az oka annak, hogy ásotthalmi barátainkkal együttesen emlékezünk meg róla fesztivál keretében. Lebontjuk az országhatárt, ha jelképesen is. A tegnapi nap folyamán sokan kerékpárral mentek Ásotthalomra, egyrészről az ilyenkor a határátkelőkön kialakuló sorok miatt, de azért is, mert a szabadkaiak körében ennek már hagyománya van – taglalta Sövény Rudolf.

Ami a programokat illeti, az előző években már megszokottakkal várták az érdeklődőket. Volt főzőverseny, a bográcsokban birkapaprikás rotyogott, de természetesen a kirakodóvásár sem maradt el. A gyerekeket foglalkozásokkal várták, továbbá pónilovat is lehetett simogatni, illetve lovagolni a pónin. A Ludasi-tó partján lovashintóval tehettek egy kört az érdeklődők. A betyárpróbát ugyancsak megszervezték, a legügyesebb betyár, Rózsa Sándor első betyárja, egy harci fokost vihetett haza. A fesztivál utcabállal fejeződött, ez délután kezdődött, a talpalávalót a Tresnyeváci Ászok szolgáltatták. Ezt megelőzően a Claudia Exclusive Bend szórakoztatta a fesztivál vendégeit.