2024. április 26., péntek

A jövő héten megalakul a parlament

Aleksandar Vučić lezárta a kormányalakítással kapcsolatos egyeztetések első körét

Aleksandar Vučić államfő befejezte a kormányalakítással kapcsolatos egyeztető tárgyalásait azokkal, akik az április 3-i választásokon leadott szavazatok alapján mandátumhoz jutottak a köztársasági képviselőházban. Hétfőn tárgyalt a NADA (Remény) koalíció köré csoportosuló lista, valamint a Marinika Tepić – Egyesülve Szerbia Győzelméért, illetve az Ivica Dačić – Szerbia kormányfője lista és a Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk lista képviselőivel. Az egyeztető tárgyalások után ugyan nem nyert mindent kizáró bizonyosságot, mégis nagy valószínűséggel nem változik az eddigi hatalmi koalíció. A tervek szerint a jövő héten alakul meg az új összetételű parlament.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt – Egyesült Szerbia – Zöld Szerbia – Ivica Dačić – Szerbia Kormányfője lista képviselője az államfővel folytatott tárgyalások után kiemelte, az új összetételű parlament a jövő hét közepén vagy végén megalakulhat, mégpedig határidőn belül, a határidő ugyanis augusztus 4-én jár le. Kiemelte, listájuk kész folytatni az együttműködést a Szerb Haladó Párttal, hiszen közösek politikai céljaik. Dačić közölte, megállapodtak a további együttműködésről, és az SZSZP listája készen áll arra, hogy Szerbia politikai egységének és stabilitásának része legyen.

A Dr. Miloš Jovanović – Remény Szerbiáért – NADA (Remény) Szerb Koalíció – Nemzeti Demokratikus Alternatíva – Szerbiai Demokrata Párt – Szerbiai Királyságért (Monarchisták) – Vojislav Mihailović lista képviselői, Miloš Jovanović és Vojislav Mihailović a tárgyalást követően kiemelték, koalíciójuk nem lesz része a kormánynak, ellenzékből politizálnak majd, így a tegnapi egyeztetés csupán formalitás volt. Szerintük az országnak nincs jövőképe, és értetlenül tekintenek az ország egyensúlyozására a Nyugat és Oroszország között.

A Marinika Tepić – Egyesülve Szerbia győzelméért listát képviselve Marinika Tepić, Dragan Đilas, Pavle Grbović és Janko Veselinović volt jelen, a Demokrata Párt és a Néppárt kéviselői viszont nem kívántak részt venni az egyeztető tárgyalásokban. A tárgyalások után Dragan Đilas kijelentette, nem fogják a hatalom részét képezni, ám nem lesznek Szerbia ellenzéke sem. Kiemelte, készek arra, hogy támogassanak minden olyan törvényt, ami a polgárok jólétét szolgálja.

Vučić a kormányalakítással kapcsolatos konzultációját saját pártjának tagjaival, az Aleksandar Vučić – Együtt mindenre képesek vagyunk lista képviselőivel zárta.