2024. április 26., péntek

Pásztor István: Döbbenettel állok a horvát állam döntése előtt

Döbbenettel állok a horvát állam döntése előtt, amellyel megtagadta Aleksandar Vučić szerb államfőtől a személyes megemlékezést – írta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésében.

Hangsúlyozta, hogy számára nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az államfőnek megtiltották a jasenováci emlékhely látogatását.

„A második világháború ártatlan áldozataira való emlékezés ellehetetlenítése, megtagadása és megakadályozása semmivel sem magyarázható és indokolható, civilizáció ellenes, ellenséges, feszültséget szító cselekedet. Mi, vajdasági magyarok és vajdaságiak mindezt megtanultuk, ma is küzdünk ennek az igazságnak a létjogosultságáért. Ennek az igazságnak a megkérdőjelezhetetlensége a múlt lezárásának, az együttműködésen és békességen épülő közös jövő építésének egyedüli útja” – írta a VMSZ elnöke.

Hozzátette, hogy együtt érez mindazokkal, akiket Horvátország lépése sért. „Engem is sért igazságérzetemben és az ártatlanságról vallott hitemben” – adott hangot álláspontjának Pásztor.