2024. április 26., péntek

Európa lett az amerikai olaj legnagyobb fogyasztója

Európa hat év óta először megelőzte Ázsiát, és ezzel az amerikai olaj legnagyobb fogyasztójává vált, írja a Bloomberg.

Idén januártól májusig Európa átlagosan mintegy 213,1 millió hordó nyersolajat importált az Egyesült Államokból, míg Ázsia 191,1 millió hordót – derül ki az Amerikai Népszámlálási Hivatal legfrissebb rendelkezésre álló adataiból. Utoljára 2016-ban fordult elő, hogy az ázsiai volumen ugyanebben az öt hónapos időszakban elmaradt Európáé mögött, amikor az Egyesült Államok feloldotta nyersolajexport-tilalmát – mutatják az adatok.

Ahogy Európa igyekszik csökkenteni az orosz energiától való függőségét, és édesebb nyersolajokra áll át az orosz olaj helyettesítésére, valószínűleg ezek a kereskedelmi áramlási minták fennmaradnak - mondta Christopher Haines, az Energy Aspects globális nyersolaj-elemzője. Az USA nyersolajtermelése növekszik, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy kielégítse mind Ázsia, mind Európa igényeit. Emellett úgy tűnik, hogy a Közel-Kelet is korlátok közé szorul abban, hogy mennyit tud még Európába küldeni.

A régió legnagyobb termelői, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek már most is küszködnek az OPEC+ megállapodásban vállalt termelési kötelezettségeik teljesítésével. Más szállítók, mint például Líbia, politikai zavargásokkal küzdenek, amelyek korlátozzák az exportot.