2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS

Kevésbé hatékonyak a hagyományos védőmaszkok

A hagyományos – sebészi, vagy szövet – védőmaszkok szinte egyáltalán nem akadályozzák meg a koronavírus omikron variánsának az alvariánsaival való fertőződést, jelenleg az N95 védőmaszk – az N95, a KN95 és az FFP2 jelzések lényegében ugyanazt a maszktípust jelölik – a leghatékonyabb – nyilatkozta az N1 tv-nek Zoran Radovanović epidemiológus és nyugalmazott egyetemi tanár. Radovanović magyarázata értelmében ennek okai az omikron és az alvariánsok kifejezett fertőzőképességében keresendők. A szakértő szavai szerint mindez az omikron legújabb alvariánsára, a BA.2.75-re is vonatkozik – utóbbi az az alvariáns, amit egyesek kentaurnak kereszteltek el a sajtóban. Radovanović szerint az említett, Európa több országában is azonosított alvariánshoz képest egyelőre jobban aggasztja a korábban azonosított BA.5 alvariáns. Európa legtöbb országában egyelőre utóbbi a domináns – jegyezte meg Radovanović, mondván, hogy habár Szerbiában nem szekventál kellő gyakorisággal, feltételezhető, hogy az országban a fertőzések kétharmadát ez a variáns okozza.

A járványhelyzet indokolttá teszi, hogy – összhangban a vonatkozó előírással – legalább az egészségügyi létesítményekben mindenki viselje a védőmaszkot, méghozzá rendeltetésszerűen – emelte ki Radovanović. Mint hozzátette, ideális esetben a maszk viselését zárt térben mindenhol kötelezővé kellene tenni, de amíg nem lesz kötelező, addig elsősorban a krónikus betegeknek és az immunhiányosaknak javasolja, hogy hordják. A védőoltással való immunizációt is jó lenne folytatni, függetlenül attól, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre omikron-specifikus vakcina, hiszen a jelenlegi oltóanyagok is hatékonyan megakadályozzák a súlyos klinikai kórkép kialakulását – hangsúlyozta Radovanović.

2728 új fertőzés – 4 elhunyt

A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt országszerte 10 328 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2728-nak az eredménye volt pozitív, így a pozitivitás aránya 26,4 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 4 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 16 166. A kórházakban 223 Covid-pácienst gyógykezelnek, 8-an vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 497 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 100-at.