2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Az Alpok elhozta a drámát

Vannak olyan sportesemények és pillanatok, amelyekről azon nyomban tudni lehet, hogy bevonulnak a történelemkönyvekbe. Ilyen volt a Tour tegnapi etapja is, amelynek során a mezőny először hatolt be az Alpok szemet gyönyörködtető, ugyanakkor félelmetes, bőven kétezer méter feletti hágói és csúcsai közé. A szakaszon sorozatban sokadjára alakult ki hosszas csata után nagy – ezúttal 19 fős – szökevényboly, tele kiváló hegyimenőkkel, a legfontosabb események azonban nem az élen történtek.

Amíg ugyanis az 5 perc feletti előnyt birtokló csoport sorra fogyatkozott a Télégraphe és a Galibier meredek kaptatóin, hátul a Jumbo csapata úgy döntött, hogy nem vár ki az utolsó pillanatig a sárga trikós Tadej Pogačar támadásával. Jonas Vingegaard és Primož Roglič már a Galibier alsó lankáin sorozatban kínálgatta a fiatal szlovént, aki viszont nem roppant meg, sőt, Geraint Thomasszal kiegészülve ők néhányan el is szakadtak a többiektől, igaz, nem távolra. A valódi tűzijáték azonban az utolsó hegyen, a Col du Granonon indult be, amely hegyet a szóbeszéd szerint azért nem használtak 1986 óta, mert az azóta szervezővé váló Bernard Hinault borzalmas emlékeket őriz róla… Mintegy öt kilométerrel a hegycsúcs előtt Vingegaard tempót váltott, amire Pogačar képtelen volt reagálni, a sárga trikós megzuhanását pedig az összes, dobogóra esélyes riválisa kihasználta. „Pogi” közel három percet kapott a később szakaszgyőztes dántól, aki a Maillot Jaune-t is nagy különbséggel vette át tőle. Kiosztották a Henri Desgrange-trófeát is, a Tour legmagasabb csúcsa idén a 2630 méteres Galibier volt, ahova Warren Barguil ért fel először. A francia hősies, bő 50 kilométeres szólószökésbe kezdett az etapsikerért, és alig néhány kilométerrel a cél előtt érték utol.

A viadal ma egy újabb brutális hegyi erőpróbával folytatódik, a cél a legendás Alpe d’Huez tetején lesz.

Végeredmény, 11. szakasz (Albertville–Col du Granon, 151,7 km): Jonas Vingegaard 4:18:02 óra, Nairo Quintana +59 mp, Romain Bardet +1:10, Geraint Thomas +1:38, David Gaudu +2:04, Adam Yates +2:10, Tadej Pogačar +2:51 perc stb. Az összetett állása: Vingegaard 41:29:59 óra, Bardet +2:16, Pogačar +2:22, Thomas +2:26, Quintana +2:37, Yates +3:06, Gaudu +3:13 perc stb.