2024. április 26., péntek

A Besúgó „mártírhalála”

Az HBO Max a legtöbb európai országban felhagy a saját gyártású műsorok készítésével

Azok, akik egy kicsit is jártasak az internetes tartalomszolgáltatók világában, tisztában vannak azzal, hogy ezek a platformok mindenekelőtt profitorientáltak, vagyis nem tiszta jókedvből, illetve a filmművészet iránti szeretetből gyártják és teszik közzé a tartalmaikat, hanem azért, hogy lehető legtöbben kattanjanak rájuk, nézzék végig azokat, ezzel pedig minél több óraszámot produkáljanak, az alacsonyabb nézettségű sorozatokat pedig egyrészt elkaszálják, rosszabbik esetben pedig véglegesen letörlik a szolgáltató szerveréről. Így a múlt héten az Aranyláz harmadik évadjával együtt, az HBO Maxról eltűnt a magyar gyártású Besúgó című, magyar viszonylatban sikeres sorozat. Az HBO Max döntése nemcsak a magyar tartalmakat érinti, hanem a francia és a spanyol nyelvterületet leszámítva az olasz, német, angol, ír, lengyel, szlovák, horvát, szerb és skandináv országok sorozatgyártását is. No de menjünk sorjában:

A Variety számolt be róla elsőként, hogy az HBO Max a legtöbb európai országban, így Magyarországon is felhagy a saját gyártású műsorok készítésével – egyedül Franciaország és Spanyolország ússza meg a dolgot. A lépést a WarnerMedia és a Discovery fúziójaként megalakult Warner Bros. Discovery hozta meg, amelynek a célja az, hogy 3 milliárd dollárt faragjon le a költségeiből. A derékszíj meghúzásának korábban már áldozatul esett az HBO Max legnépszerűbb, Ridley Scottot is az alkotói között tudó, két évadot megélő, Farkas gyermekei című grandiózus sci-fi sorozat, ahogyan több nagy csinnadrattával bejelentett sorozatok forgatási előkészületeit is leállították, közöttük egy Trónok harca előzménysorozatét is. Minap pedig újabb sokkoló hír érkezett az HBO Max háza tájáról, miszerint Magyarországon és Szerbiában is március óta elérhető tartalomszolgáltatónak leállítják a globális bevezetését, mivel az HBO Max tulajdonosa egy új, egyesített platformon dolgozik, amely az HBO Max és a Discovery + műsortárát egyesítené. Az új platform neve egyelőre nem ismert, ahogyan az indulás pontos dátuma sem; de várhatóan 2023-ban indul el, elsőként Franciaországban.

Vagyis, egy korszak véget ért az HBO Max életében. A világ egyik első filmescsatornája elsőként figyelt fel arra, hogy az angolszász film- és sorozatgyártáson kívül is „van élet”, és kezdett el francia, spanyol, olasz, német, holland, dán, norvég, svéd, majd pedig ahogyan terjeszkedett: kelet- és közép-európai gyártású filmeket és sorozatokat is vetíteni, majd pedig saját gyártásában is készültek európai sorozatok, melyek közül az HBO-nak, illetve tartalomsugárzóinak köszönhetően váltak világszerte sikeressé.  

Időközben persze a Netflix, a Disney+, és az Amazon Prime is átvette a receptjét és valamiért sikeresebben alkalmazza ezt az HBO Max-nál. A sorozatkedvelők így lettek gazdagabb olyan nagyszerű sorozatok megnézésével, mint a dél-koreai Squid Game, a spanyol Nagy pénzrablás (Casa del Papel), a német Tengeralattjáró (Das Boot) stb, ezért az HBO Max döntése is lényegében e tartalomsugárzóknak kedvez, mert valamiért az az érzésem, hogy a Besúgó és az Aranyláz is előbb-utóbb e tartalomsugárzókhoz kerül át a többi most törölt európai sorozatok jó részével együtt. Ezért is teljesen meddő és felesleges kígyót-békát kiáltani az HBO Maxra, illetve egyfajta mártírként tekinteni a Besúgóra, untig elegendő tartalomszolgáltatót váltani és ezzel jelezni elégedetlenségünket a korábbi szolgáltatónk kínálatával, illetve ügyfélpolitikájával szemben.