2024. április 26., péntek

Varrni és hímezni tanulnak az iskolások

Kezdetét vette Felsőhegyen az Erre varrjál gombot! elnevezésű gyermektábor

A Könyvtár Kör első alkalommal szervezett a hét folyamán kézműves nyári gyermektábort Felsőhegyen a könyvtárban. A hétfőtől péntekig tartó bejárós táborban főként az alsós korosztályú gyerekek vesznek részt, vannak azonban fiatalabb és idősebb résztvevők is. A tábor elsődleges célja, hogy a gyermekek betekintést nyerjenek a hímzés és a varrás alapjaiba, valamint elsajátítsák a néphagyományokat is.

– Húsz gyermek vesz részt az idei táborunkban, ami meglepően felülmúlta az elképzeléseinket, és külön említésre méltó, hogy két fiú diákunk is van. Arra törekedtünk, hogy minél érdekesebbé tegyük a gyermekek számára a foglalkozásokat. A résztvevők tompa varrótűt és nagy lyukú tűt használnak, hogy ne szúrják meg magukat, és könnyedén be tudják fűzni a cérnákat. Nagyon elégedettek vagyunk az első nappal, a nagy érdeklődés és a gyerekek ügyessége miatt egyaránt. Szinte biztos, hogy jó hangulatban és hasznos időtöltéssel fog telni az elkövetkező néhány nap itt a felsőhegyi könyvtárban – nyilatkozta Kaszás Ibolya, a tábor egyik fő szervezője.

A felsőhegyi hímző- és varrószakkör több mint tíz éve működik. A munkáikkal különböző kiállításokra, egyházi és néphagyományokat ápoló ünnepekre járnak el. Kovács Káli Gizella elmondta, nagyon fontos, hogy a gyermekek továbbvigyék a hímzés és varrás szeretetét, valamint a tábor elkövetkező napjaiban többször szó esik majd a felsőhegyi mintákról és motívumokról. Ezek nagy értéket képviselnek, fontos, hogy a gyerekek megismerjék és elsajátítsák a helyi mintákat és motívumokat. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatának köszönhetően valósulhatott meg a tábor, amelyet a későbbiekben évről évre rendszeresen szeretnének megtartani a településen. A tábor zárónapján a szülők megtekinthetik az elkészült munkákat a könyvtárban. A hét folyamán minden varrni és hímezni tudó és tanulni vágyó gyermeket szeretettel várnak a szervezők a táborba.