2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Ismét égett a temerini szeméttelep – VIDEÓ

Hatalmas lángok csaptak fel ismét tegnap este a temerini szeméttelepen. A füst és a terjedő bűz a település központját is beborította.

Az Ökológiai Kezdeményezés nevet viselő helyi csoportosulás arra figyelmeztette a lakosokat, hogy veszélyes hulladék ég a telepen, és rákkeltő anyagok maradványai kerülhettek a levegőbe. Arra kérték a polgárokat, hogy csukják be az ablakaikat és maradjanak az otthonaikban.

A tűzoltók még a késő éjjeli órákban is küzdöttek a lángok megfékezésével.

Pásztor Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tüzet nem gyújtogatás okozta, hanem öngyulladás, valószínűleg a legutóbbi alkalommal égő, akkor letakart rész kapott újra lángra.

A lángokat végül a szeméttelepre szállított földdel sikerült megfékezniük kedd reggelre. Ugyanezzel az eljárással oltották el a tüzet májusban is, amikor csaknem 20 napon keresztül égett az egész telep. 

Az Ökológiai Kezdeményezés tagjai már akkoriban figyelmeztettek arra, hogy a lángok föld alá temetésével nem oldódott meg a probléma, és hogy a takaróréteg alatt előbb-utóbb újra lángra kapnak a mérgező gázok. A környezetvédők szerint a községi vezetés évek óta hanyagolja a helyi szeméttelep gondozását. Emlékeztetnek, hogy a tavalyi év folyamán nyolcszor keletkezett tűz a temerini szeméttelepen.