2024. április 26., péntek

A dollár csaknem beérte az eurót

A devizapiacon tegnap folytatódott az euró gyengülése, így elérte azt a pontot, amikor egy euró egy dollárt ért. Az európai valutának ez a legalacsonyabb értéke az elmúlt 20 évben, és ennek oka elsősorban a piaci bizonytalanság, mivel a háború miatti gazdasági visszaesés okozta félelmek főleg Európát sújtják – írja a Deutsche Welle médiaház. Az euró még egy kicsivel erősebb, mint a dollár, mivel egy euróért 1,0011 dollárt kapunk. A legalacsonyabb árfolyama 2001. május elején volt, amikor egy euró 83,3 amerikai centet ért. A jelentős drágulások ellenére az Európai Központi Bank (ECB) még mindig nem emelte irányadó kamatát, amelyet nemcsak az Egyesült Államok központi bankja, a Fed, de Nagy-Britannia és Svájc is megtett. Az euró értéke így hetek óta csökken, nem csak az amerikai dollárhoz, hanem más valutákhoz képest is.

A Deutsche Welle szerint azonban nem drámai a helyzet, az európai gazdaságban nincsenek komoly nehézségek. A helyzet egyelőre jó, de nagyon válságos – állítja Ulrich Lochman devizapiaci szakértő, aki rámutatott arra, hogy az euró alacsonyabb értéke nem kell hiányosságot jelentsen.

A gyenge euró miatt az eurózónában előállított áru olcsóbb a világpiacon, és ebből például Németországnak előnye is származhat, de az a gond, hogy az energiahordozókat és a legtöbb nyersanyag árát a világpiacon dollárban számolják el.

– Amíg a nyersanyagokat Európán kívülről importálják, vagy ha a termelésre sok energia szükséges, addig gond van – közölte Sonia Marten, a DZ Bank illetékese. Ez történik a német gazdasággal az energiahordozók drágulása miatt. Németországnak ezeket importálnia kell, így az idén májusban a külkereskedelmi mérleg negatív volt, amire rég volt példa az országban.

Egyértelmű tehát, hogy Németországnak nem származik előnye a gyenge euróból. Ez az ECB-nek ürügy lehet arra, hogy csökkentse a forgalomban levő készpénz volumenét.

Az euró és a dollár viszonyát az elmúlt időszakban ingadozások jellemezték, amit nehezen magyarázhatunk a világban zajló eseményekkel. Ez azt mutatja, hogy a piacot idegesség jellemzi.

Az amerikai központi bank politikája és más okok miatt úgy látszik, hogy a befektetőknek és a spekulánsoknak nagyobb bizalmuk van az amerikai értékpapírokban, és ezért is kell nekik a dollár.

A közgazdászok szerint könnyen lehet, hogy egy pillanatban újra növekszik az euró értéke, és 1,10 dollárra térhet vissza. Úgy vélik, hogy a dollár értéke jelenleg túlértékelt.