2024. április 19., péntek

Testet tápláló, lelket emelő – Nyárhangoló

A hétvégén is sokszínű műsorkínálattal várta az érdeklődőket a VM4K fesztiválja

A rendezvényen készített Magyar Szó Extra videót ITT nézhetik meg, a fotóink pedig itt találhatóak: 1, 2.

Szombaton folytatódott a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ palicsi Nyárhangoló fesztiválja. A Női strandon ezen a napon is kerekasztal-beszélgetésekre folytak, a kérdezők legtöbb esetben a vajdasági magyar média ismert műsorvezetői, újságírói voltak, köztük a lapunké is. Először az étkezésről volt szó, dr. Gyömbér Harangozó Kinga táplálkozási tanácsadóval, Balázs Piri Márta tejtermékkészítővel, Agárdi József méhésszel, Csikós Árpád vegyszermentes zöldségek termesztőjével és Lengyel István csokoládékészítővel Lackó Varjú Sára újságíró, szerkesztő beszélgetett. Mivel kiváltképp a világhálón rengeteg táplálkozási és egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokkal találkozhatunk, felvetődhet a kérdés, hogy egyáltalán mit érdemes fogyasztanunk és mit kerüljünk. Ezt taglalták egyebek közt a résztvevők, ennek kapcsán pedig az alapanyagok eredetének és minőségének fontosságát is hangsúlyozták, és megállapították, az a legjobb, ha helyi, ismerős termelőktől vásárolunk. A beszélgetés során kitértek a kézműves termékek készítőinek helyzetére, versenyképességére és a trendekre is. Lengyel István a következetességre is felhívta a figyelmet, hiszen találkozott olyan vásárlókkal is, akik a cukormentes fagylaltot édes, azaz cukrot tartalmazó tölcsérben kérték. 

Az úgynevezett haspárti kérdések után jöhettek az italok is. Horkai Zsolt likőrkészítővel, Vas Zoltán borásszal, Serfőző Jenő bodzaszörpkészítővel Sánta Zoltán és Zvekán Péter műsorvezetők beszélgettek. Serfőző Jenő a bodza jótékony hatásait hangsúlyozta, emellett a közönség sokat megtudhatott a gyümölcstermesztésről, a bor- és a likőrkészítésről, de szó esett a pálinkák minőségéről is.

A következő téma a növények és illóolajak gyógyhatásai volt. Mészáros Anikó természetes kozmetikumok készítőjével, Mihók Szilvia füves asszonnyal, Papp Komáromi Judit illóolaj-készítővel és Rigó István egri füvesemberrel Bajcsy Zita újságíró beszélgetett. A kerekasztal résztvevői szerint, ami a gyógyhatásokat illeti, sok minden az egyéntől függ, de azt is észrevételezték, hogy az emberek sokkal nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy milyen ételt és italt fogyasztanak, és kevésbé tartják fontosnak azt, hogy a szaglószervükön vagy a bőrön, a pórusokon keresztül mit juttatnak a szervezetükbe.

Ezután a sportolás került a középpontba, Csizmár Zsolt labdarúgóedzővel, Nagy Csabával az Active Kids Sportegyesület elnökével és Sipraga Judit fitnesz- és piláteszedzővel Máriás Endre és Tóth Tibor újságíró, szerkesztő beszélgetett. A résztvevőktől megtudhattuk, hogy számukra melyik volt az a meghatározó pillanat, amikor a sport felé fordultak, de azt is taglalták, hogy a mai világunkban a sportolásnak fel kell vennie a versenyt az online világgal, mert már a gyerekek is a mozgás helyett inkább a világháló kínálatát választják. Azt is hangsúlyozták, hogy az edzések készítenek fel legjobban az életre, a kihívásokra, segítenek sikeresebben áthidalni a nehézségeket, mert a sportolás megtanít győzni, de veszíteni is, azaz elviselni a kudarcokat. Sipraga Judit szerint fontos a példamutatás is, mert ha a gyerek a szülőtől is csak azt látja, hogy a telefont bújja, akkor őt sem fogja érdekelni a mozgás. Nagy Csaba arra is kitért, hogy a gyerekeknél a fejlődés fontosabb, mint az eredmény elérése, Csizmár Zsolt pedig az élsportolók kegyetlen világáról beszélt, ahol már csak az eredmény számít, és ezt lehet, hogy megsínyli a sportoló egészsége.

Urbán András, Oláh Tamás, Nagy József és Gemza Péter a Vigadóban (Fotó: Molnár Edvárd)

Urbán András, Oláh Tamás, Nagy József és Gemza Péter a Vigadóban (Fotó: Molnár Edvárd)

A fesztiválon közéleti panelbeszélgetések is zajlottak a turizmusról, a környezetvédelemről és a vizeink minőségéről. Sugár Györgyöt, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatóját és Vinkó Tamást, a Palics-Ludas Közvállalat környezetkutatójától Bakos Viktor agrármérnök kérdezgette.

A beszélgetés során kitértek a Palicsi-tóra vonatkozó problémákra is, s mint megtudhattuk, a víz minőségét illetően némi javulás már tapasztalható, de ez még nem látszódik, és sok tényezőtől függ az, hogy milyen gyorsan lehet helyreállítani egy tavat. Ahogyan elhangzott, manapság szigorúbbak a követelmények is, a szennyeződés tóba való illegális vezetése pedig csak ront a helyzeten, ezért a szakemberek arra buzdítják a lakosságot, hogy ilyesmit tapasztalnak, időben szóljanak.

A hétvégi Nyárhangolón színházi témájú beszélgetésekre is sor került. Gemza Péter rendezővel, koreográfussal, a Debreceni Csokonai Színház igazgatójával, Nagy József táncművésszel, koreográfussal, rendezővel és Urbán András rendezővel, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatójával Jászay Tamás színikritikus, egyetemi adjunktus beszélgetett a szerzői színházról, a résztvevők életútjain keresztül, amelyek egykor keresztezték is egymást. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a részt vevő művészek hogyan élik meg a bírálatokat, hogyan vélekednek a kőszínház kérdéséről, a színházvezetésről, és a rendezésről is.

– Ennyi év után jutottam el oda, hogy nekem nem fontos feltétlenül a díszlet. Nincs szükségem arra, hogy telerakjam a színpadot díszlettel. Erre akkor jöttem rá, amikor afrikai táncosokkal dolgoztam. Eléggé hatásos maga az előadó, az ember, látványilag és hangilag, zeneileg is – mondta Nagy József az Omma kapcsán, amelyet tavaly a KDSZ Desiré fesztiváljának a közönsége nyitóelőadásként láthatott.

Az ezt követő színházi kerekasztal-beszélgetésen folytatódott a szerzői színház kérdésének a boncolása. Ezúttal Béres Márta színművész, Kálló Béla és Mezei Kinga színművész, rendező, valamint Táborosi Margaréta rendező, koreográfus volt a vendég. Oláh Tamás teatrológus a moderátor szerepét töltötte be. Fő kérdésként tulajdonképpen azt fogalmazódot meg, hogy valójában mi is a szerzői színház, mit jelent ez, hogyan lehetne röviden és pontosan definiáni. Mint kiderült, ez nagyobb kihívás, mint azt elsőre bárki is gondolná, és ebbe még a szakemberek is jócskán belebonyolódhatnak.

Délután és az est folyamán a fesztiválon képzőművészeti és filmes tartalmakra is sor került, akárcsak gyermekfoglalkozásokra, az egyik beszélgetés pedig a gyermeknevelésre irányult. Nem maradtak el a hangversenyek sem, a gyerekeket az Eszter-lánc mesezenekar szórakoztatta, de fellépett a Görög Sisters Piano Duo is. A népszerű testvérek a Vigadó teraszán adtak fergeteges koncertet, sokak nagy örömére, este pedig a Romano Drom szórakoztatta a nagyérdeműt.

Tegnap, azaz a fesztivál utolsó napján szintén előkerültek haspárti és élvezeti kérdések, a Női strand kerekasztal-beszélgetésein. Fontányi Andor sörkészítővel, Méhey Béla borásszal és Hajvert Ákos házi finomságok készítőjével Homolya Horváth Ágnes folytatott jóízű beszélgetést. Ennek során szó esett a házi termékek előállításáról, értékesítéséről, de arról is, hogy a kisvállalkozók hogyan tudnak érvényesülni a bürokráciai nyomás alatt, és hogyan sikerül eligazodniuk a termelésre vonatkozó szerbiai szabályozások rengetegében. A Nyárhangoló fesztivál ezek után is további érdekfeszítő nyári tartalmakkal folytatódott, egyebek közt tombolával.