2024. április 26., péntek

Đoković hetedik Wimbledonja!

Novak Đoković a jelenkor legjobbja a füves pályákon. A volt világelső szerb teniszező tegnap négy játszmában legyőzte kihívóját, az ausztrál Nick Kyrgiost, ami 7. diadala Wimbledonban és a 21. trófeája a Grand Slam-tornákon. A hetedik londonival Novak beérte a hétszeres bajnok Pete Samprast, s már csak egy serlegre jár Federertől, aki ott nyolcszor diadalmaskodott. A 21. nagy serleg azt jelenti, hogy ismét csak eggyel késik a spanyol Rafael Nadal mögött, Federertől pedig már eggyel szökik. A tegnapi volt továbbá a 88. tornagyőzelme, Kyrgios ellen pedig 2:1-re szépített, s mindezen eredmények ellenére – csak mert az ATP megvonta a londoni pontok odaítélését – Đoković ma a ranglista 7. helyére csúszik.

Novak Đoković, Wimbledon jelenlegi királya (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković, Wimbledon jelenlegi királya (Fotó: Beta/AP)

Đoković tegnap – ugyanúgy, mint a Norrie elleni pénteki elődöntőben – elveszítette az első játszmát, a következő háromban azonban ranghoz illő játékkal nyert. A legszebb adat, hogy Novak a döntőben mindössze 16 önhibát vétett. „Az év elején történt dolgok miatt nem hittem, hogy ilyen gyorsan ismét trófeát nyerek nagy tornán, de hittem magamban, s tudtam, hogy eljön ez a pillanat. Ez most a legszebb ajándék a házassági évfordulónkon és Nikola Tesla születésnapján. Sok minden változik, de mögöttem van a családom és a csapatom, én pedig továbbra is éhes vagyok a sikerre” – nyilatkozta a bajnok, majd a folyosón szót váltott Katalin hercegnével is, Wimbledon fővédnökével.

Nick Kyrgios magához képest jól viselkedett a döntőben, a főbírónak csak egyszer kellett megintenie káromkodásért (Fotó: Beta/AP)

Nick Kyrgios magához képest jól viselkedett a döntőben, a főbírónak csak egyszer kellett megintenie káromkodásért (Fotó: Beta/AP)

A női egyes bajnoka a 23 éves, moszkvai születésű, 2018 óta kazah állampolgár Jelena Ribakina lett, aki a szombati döntőben játszmahátrányból nyert a tunéziai Onsz Dzsabur ellen, és ezzel hazája első GS-bajnoka lett. A döntő egészen jó játékkal telt, és a korszerű erőtenisz képviselője felülmúlta a klasszikus, ódivatúnak is nevezhető stílust képviselő afrikait, az illető földrész első női döntősét, aki saját bevallása szerint még nem áll készen a Grand Slam-tornagyőzelemre. A 27 éves tunéziai játékos – aki második a világranglistán – mindössze két szettet vesztett a döntőig londoni menetelése során, a finálét megelőző 24 mérkőzéséből csak kettőt bukott el, miközben megszerezte a berlini és a madridi verseny trófeáját is. A szombati mérkőzésen azonban a 33 perc alatt megnyert első játszma után a további két szettben összesen négy játékot tudott nyerni. „Nem tudtam többet tenni, mindent beleadtam, amit csak tudtam. Év elejétől erre a versenyre fókuszáltam, a telefonomon rajta van a trófea képe. Talán még nem állok készen arra, hogy Grand Slam-tornagyőztes legyek” – fogalmazott Dzsabur. Leszögezte ugyanakkor: trófeákat akar nyerni, és diadalmaskodni Grand Slam-viadalon.

Jelena Ribakina és Onsz Dzsabur (Fotó: Beta/AP)

Jelena Ribakina és Onsz Dzsabur (Fotó: Beta/AP)

Magyar sikert is láthatunk a londoni füvön, Udvardy Luca, a sokkal ismertebb Panna húga ugyanis döntőt játszott leány egyéniben, és egészen jó ellenállást tanúsítva kikapott az első kiemelt amerikai lánytól.

Magyar Szó/Archív

A döntők díjait Katalin cambridge-i hercegné adta át (Fotó: Beta/AP)

A héten két-két ATP- és WTA-tornát tartanak. A svéd Båstadban Györe László játszik, és az 1. fordulóban az olasz Lorenzo Musetti az ellenfele, akivel 4:1-re áll a mérlege.

A budapesti női tornán Aleksandra Krunić és a teljes magyar élmezőny is ott lesz. Krunić a német Siegemunddal, Udvardy a román Bogdannal, Jani az olasz Cocciarettóval kezd, míg Bondár, Gálfi és Babos selejtezőből várnak ellenfelet. Lausanne-ban Olga Danilović ma a tábláért az orosz Anasztaszija Zaharovával mérkőzik.

A férfiak párosában az ausztrál Matthew Ebden és Max Purcell nyert, miután legyőzték a Mate Pavić/Nikola Mektić horvát kettőst (Fotó: Beta/AP)

A férfiak párosában az ausztrál Matthew Ebden és Max Purcell nyert, miután legyőzték a Mate Pavić/Nikola Mektić horvát kettőst (Fotó: Beta/AP)

WIMBLEDON. – Férfiak, elődöntő: Đoković–Norrie 2:6, 6:3, 6:2, 6:4. Döntő: Đoković–Kyrgios 4:6, 6:3, 6:4, 7:6. Nők, döntő: Ribakina–Dzsabur 3:6, 6:2, 6:2. Férfi páros, döntő: Ebden/Purcell–Mektić/Pavić 7:6, 6:7, 4:6, 6:4, 7:6. Vegyes páros, döntő: Skupski/Krawczyk–Ebden/Stosur 6:4, 6:3. Lányok, döntő: Hivde (USA)–Udvardy L. (magyar) 6:3, 6:4.
BUDAPEST. – A WTA-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Stollár–Zarazua 6:1, 1:0 – feladás, Stolmár–Carle 6:4, 7:6. A tábláért: Baindl–Stolmár 6:1, 7:5.
LAUSANNE. – A WTA-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Danilović–Zuger 6:1, 6:4.
BOGOTÁ. – A challenger negyeddöntőjében: Zekić–Meligeni 2:6, 6:3, 6:4. Elődöntő: G. Melzer–Zekić 6:1, 2:6, 6:4.
SALZBURG. – A challenger negyeddöntőjében: Monteiro–Lajović 6:4, 6:7, 6:4.
VERONA. – A challenger selejtezőjében: Kym–Međedović 7:5, 3:1 – feladás.
CONTREXEVILLE. – A 125-ös WTA-torna negyeddöntőjében: Bondár–Gadecki 4:6, 6:3, 6:2, Gálfi–Paolini 7:5, 6:0. Elődöntő: Gálfi–Bondár 6:3, 6:1.
VERSMOLD. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Akugue 7:5, 6:2. Elődöntő: Noszkova–Jani 6:2, 4:6, 6:2.