2024. április 26., péntek

Újból a vasút évszázadában élünk

Magyarország Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központja lehet

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központja legyen, ehhez elengedhetetlen, hogy a lehető legnagyobb mértékben részesüljön az ország az Európa és Ázsia közötti áruforgalomból – mondta a technológiai és ipari miniszter pénteken Budapesten, a Rail Cargo Hungaria Zrt. 72. Vasutasnap alkalmából rendezett ünnepségén.

Palkovics László hozzátette: a kormány a vasút fejlesztését kiemelten kezeli, ez az évszázad a vasút évszázada lesz. Erre minden esély megvan, részben a már zajló beruházásokkal, így a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztésével – mondta a tárcavezető.

Rámutatott: a fejlesztések mellett folytatják a V0 előkészítését, és tervezését. A teherforgalmi vasútvonal nyomvonaltervei készülnek, erre van már javaslat. Erről július 25-én tárgyal a kormány, az események fel fognak gyorsulni – sorolta.

Arra is kitért, hogy a héten megalakították Törökország–Szerbia–Bulgária közlekedésért felelős minisztereivel a négyoldalú koordinációs tanácsot, ami szintén azt szolgálja, hogy Magyarország megkerülhetetlen tényező legyen a régióban. Ezt a kapcsolatot erősítik, tartalommal töltik meg, már meghatározták a közös feladatokat közlése szerint.

Kitért arra: konténerterminál-fejlesztési program indult, az ország több pontján további új, intermodális konténerterminálok jönnek létre. A kötött pályás teherfuvarozásban használt járműállomány lehetőség szerint hazai kapacitásokra alapozó megújítását szintén fontos feladatnak nevezte. A folyamatban lévő fejlesztések között kiemelte: a cseh NYMWAG magyar leánycége üzemet létesít Nagykanizsán, ahol vasúti teherkocsikat gyártanak, a gyártóbázis 1500 dolgozót foglalkoztat majd.

Vitézy Dávid (Fotó: MTI)

Vitézy Dávid (Fotó: MTI)

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vasúti személy-, és áruszállítás teljesítménye duplázódni fog, a kormány célkitűzései alapján. A Budapest–Belgrád vasútvonal létrehozásával Magyarország stratégiai eszköz birtokában lesz a térségben, ez a Rail Cargo Hungariának is biztos növekedési pályát jelent. A szaktárca hisz abban, hogy a vasúti áruszállításnak óriási jövője van, és abban, hogy ez a legkörnyezetbarátabb, legfenntarthatóbb szállítási mód, valamint az áruszállítás nemcsak Európán és az országon belül, hanem a földrészek között is fokozottabban a vasútra fog terelődni – húzta alá.

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztését jelentősnek nevezte az ágazat jövőjében, és kiemelte, hogy ezzel Budapest felkerült a kínai térképekre. Az első kínai mozdony érkezése a következő napokban várható. A másik jelentős beruházás a V0, ami tehermentesíti a tranzitvonalakat.

Palkovics László ezt követően a Magyar Vasúttörténeti Parkban tartott 72. Vasutasnapon is beszédet mondott, ahol kiemelte, a kormány olyan politikát folytat, amely a tiszta, energiahatékony vasutat a jövő közlekedésének tekinti, nemcsak a személyszállításban, de az árufuvarozásban is a kötött pályának szán központi szerepet, ezt tekinti a jó megoldásnak. A kormány nagyjából hatezermilliárd forintot szán erre a következő időszakban. Ebből négyezermilliárd forintot fordít a vasúti infrastruktúra fejlesztésére és kétezermilliárdot a vasúti gördülőállomány továbbfejlesztésére. Fontos stratégiai célnak nevezte az egykor híres magyar vasúti járműgyártás visszaállítását, azt, hogy magyar tulajdonú cég gyártsa a magyar vasúton közlekedő járműveket, és külföldön is képviselje a magyar ipart.

Vitézy Dávid, közlekedésért felelős államtitkár a Magyar Vasúttörténeti Parkban tartott ünnepségen egyebek mellett arról beszélt, hogy világszerte azt tapasztalják, nem volt helyes a közúti szállításra építő korábbi politika, a vasútfejlesztés jelenti a jövőt. A hagyományos vasúti technológiára építve a digitalizáció eszközeivel a vasútnak nagyon is van jövője. Éppen ezért a MÁV-Volán csoportra alapozva fejlesztik a vasúti áru- és személyszállítást a következő évtizedben. Számos fejlesztés zajlik a magyar vasút életében, például a határok mentén, a szerb határ felé jelenleg is dolgoznak, hogy augusztus elsején a Szeged–Röszke vonal első szerelvénye áthaladhasson, a nyugati határon digitalizációs fejlesztésen dolgoznak. Nagy tervek vannak a Budapest–Belgrád vasútvonal vagy a V0 teherforgalmi vasútvonal fejlesztésével – sorolta, kiemelve: ez a MÁV-Volán csoport dolgozói nélkül nem valósulhat meg, számítanak rájuk.