2024. április 26., péntek

Forró vásári hangulat

Július első vasárnapján igencsak „eltátotta száját a nap”. Ez a találó népi bölcsesség jól jellemzi a nyári hőséget. A kánikula, a forróság sem tartotta távol az emberek ezreit, hogy kilátogassanak a messze földön híres zentai vásárba. Nagy volt a felhozatal, különösen használt holmikból, szerszámokból, kézi kisgépekből, de bútorgyártó kisiparosok is teherautószámra kínálták a portékájukat.

Tíz euróért százas kapa, de gyér volt az érdeklődés (Fotó: Gergely József)

Tíz euróért százas kapa, de gyér volt az érdeklődés (Fotó: Gergely József)

Már a kora délelőtti órákban sorok alakultak a füstölgő sátoros lacikonyhák előtt. A tűző nap elől sokan a sátrak alatt kerestek menedéket, sült kolbász, netán malac vagy báránysült mellett hideg sört fogyasztani nem is rossz vasárnapi elfoglaltság. És havonta egyszer meg lehet ismételni. A pljeskavica 350-400 dinárba került, a báránysült kilójáért azonban már 2000 dinárt kértek a sütödések, amelyekből legalább tucatnyian sátrat vertek a zentai vásártéren. Mintha a kürtőskalácssütőkből is többen lettek volna, mint egyébként.

A megszokott árusok, „svercelők” közül többen távol maradtak a júliusi vásártól. Megkezdődött a nyaralási szezon, elvégre a viszonteladóknak is jár egy kis „szabadság” a napi piacozás és a vásárok után.

A vásározó kisiparosok száma egyre apad, egyre többen választják a viszonteladói státust, ami talán könnyebb elfoglaltságnak tűnhet, hiszen készárut vesznek, és azt adják tovább feláron. Most sem hiányoztak azonban a vásárból a mezőgazdasági gépek, kapcsolható eszközök pótalkatrészeit gyártók és forgalmazók. Javában folyik az aratás, kopik a gép, pótolni kell a gumiabroncstól az ékszíjig sok mindent.

Jó volt látni és hallgatni az alkalmi koncertet (Fotó: Gergely József)

Jó volt látni és hallgatni az alkalmi koncertet (Fotó: Gergely József)

A nyár leghűsítőbb gyümölcse a görögdinnye, az egyik sajkásgyörgyei (Đurđevo) termelő 40 dináros áron kínálta az édes, nagyra nőtt dinnyéket. Őszibarackból sem volt hiány, 150-200 dináros kilónkénti áron, de ugyanennyiért mérték a kajszibarackot és a meggyet is, bár ez utóbbi már leért.

Időnként utcazenészek színesítik a zentai vásárt. Egy fiatalember gitáron kísért egy tíz év körüli, fuvolázó kislányt. Az alkalmi duó sokakat megállásra késztetett és mosolyra fakasztott. Jó volt hallgatni a vidám dallamokat a füstölgő sátrakból kiszűrődő gépzene helyett. A gitár tokja hamar megtelt kisebb címletű papírbankókkal. Így, másokat szórakoztatva is meg lehet keresni a vásárfiára valót.