2024. április 26., péntek

Belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán kormányfő

Mint azt hírül adtuk, merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen az ország középső részén, Nara városában lőtte le egy merénylő. Legfrissebb értesülések szerint életét nem sikerült megmenteni. 

A politikusra egy választási kampányeseményen lőttek rá, két lövés is eltalálta. Abén szívmasszázst hajtottak végre, majd helikopterrel kórházba szállították őt. 

„Ez egy barbár tett, a demokrácia alapját jelentő választási kampány kellős közepén, teljességgel megbocsáthatatlan" – mondta a merényletről Kishida, aki 2012 és 2017 között az Abe-kormány külügyminisztere volt, a volt kormányfő egykori politika mentora.

Egyes hírek szerint a nyakán is vérzett a volt kormányfő, a helyi tűzoltóság egyik képviselője pedig arról beszélt, hogy a politikus nem mutatott életjelet a merénylet után. A Reuters viszont arról számolt be, hogy Abe eleinte még kommunikált a környezetével.

Az elkövetőt nem sokkal a támadás után leteperték a biztonságiak, a rendőrség azóta letartóztatta. Az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató szerint a 41 éves tettes házi készítésű fegyvert használt.

Bármi is volt az indítéka, egy ilyen barbár cselekedet elfogadhatatlan, határozottan elítéljük – mondta Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár.

Abe Sindzó nyolc év után, 2020-ban távozott a hatalomból. Ő Japán történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Megrázta a világ vezető politikusait a támadás

Boris Johnson brit kormányfő azt írta a Twitteren, hogy teljes megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a Shinzo Abe elleni gyalázatos támadásról.

Charles Michel, az Európai Tanács elnökét is „megdöbbentette és elszomorította" a „gyáva támadás". Abéról azt írta, hogy „igaz barát, a multilaterális rend és a demokratikus értékek lelkes védelmezője".