2024. április 26., péntek

Somogyi Sándor a Szabadka díszpolgára cím várományosa

Ülésezik a városi képviselő-testület – Döntenek a Pro Urbe díj kitüntetettjeiről is

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartja meg sorrendben 24. rendes ülését, amelynek keretén belül húsz napirendi ponttal kapcsolatban döntenek a képviselők. Az ülés napirendjén többek között döntenek a város idei díszpolgárának személyéről, valamint a Pro Urbe díjasokról. Emellett várhatóan határozat születik a város két részére vonatkozó részletes szabályozási terv kidolgozásáról is.

Az ülés apropóján tegnap dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertette a főbb napirendi pontokat.

Dr. Pásztor Bálint (Fotó: Benedek Miklós)

Dr. Pásztor Bálint (Fotó: Benedek Miklós)

– Az idei évben a díszpolgári cím várományosa dr. Somogyi Sándor, professor emeritus. A közgazdaság-tudományok és a mezőgazdasági tudományok doktoráról van szó, a szabadkai Közgazdaságtudományi Kar egykori professzoráról, valamint számos hazai és külföldi egyetem tanáráról, egy olyan tudósról, akinek a tudományos munkássága több száz tudományos cikkben, könyvben jutott kifejezésre az elmúlt évtizedben. Emellett Somogyi professzor a közélet számos területén is aktív volt az elmúlt időszakban. Elévülhetetlen érdemei vannak a vajdasági magyar közösség gazdaságfejlesztési programjának kidolgozásában, és ő a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke is. Pro Urbe díjban az idén dr. Ivanović Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, a Paulinum és a Svetozar Marković Gimnázium korábbi tanára, Murényi Mátyás karmester, zenepedagógus, városunk zenei életének egyik kiemelkedő alakja, valamint Miroslav Vojnić Hajduk Marača koreográfus részesül. Az elismeréseket a polgármesterrel a szeptember elsejei városnapi díszülésen fogjuk átnyújtani – fogalmazott Pásztor Bálint.

A képviselő-testület ülésén két részletes szabályozási terv kidolgozásáról is döntenek.

– A Radić fivérek utca a városunk egyik legszebb utcája, és a részletes szabályozási tervvel ezt az utcát szeretnénk teljes egészében megőrizni. Szeretnénk elejét venni azoknak a folyamatoknak, amelyekre sajnos az elmúlt években sor került, amikor az utca egységét különböző, oda nem illő épületekkel megbontották. Örömmel tölt el az, hogy magánbefektetőnek köszönhetően több régi épület felújítása is befejeződött, illetve folyamatban van ebben az utcában. Ezen lépésünk is egy újabb bizonyítéka annak, hogy az épített örökségünk védelme kiemelt célkitűzésünk. A másik részletes szabályozási terv a sugárút környékére vonatkozik. Ennek lényege, hogy szeretnénk elejét venni, és nem ez az első határozat, amelynek ez a célja, hogy kaotikusan épüljenek az épületek. Természetesen nem vagyunk a fejlődés ellen, de azt szeretnénk, hogy Szabadka egy élhető város legyen, és hogy az új épületek nem összevisszaságban épülnének, hanem a magasságot tekintve a fokozatosság elvét követnék – mondta a képviselő-testület elnöke.

A mai ülésen emellett négy közvállalat programját is módosítják, valamint több személyi kérdésről is döntés születik.

A szabadkai városi képviselő-testület ülése ma 9 órakor veszi kezdetét, és élőben követhető Szabadka Város hivatalos weboldalán, a www.subotica.rs címen.