2024. április 26., péntek

Egyszerre adták át az utóbbi három év Sziveri-díjait

Az idei Sziveri-díjat július 1-én adják át Száz Pálnak, de a díjátadón nemcsak az idei, hanem a Covid miatt elmaradt tavalyi és tavalyelőtti díjazottakat, Korpa Tamást és Kovács Leát is köszöntik. A Sziveri János-díjat az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére alapította 1991-ben a Sziveri János Társaság, melynek tagjai Reményi József Tamás, Szörényi László, Thomka Beáta, Balázs Attila, Zalán Tibor, Utasi Erzsébet, Hafner Zoltán, Csehy Zoltán, Ladányi István, Géczi János, Kollár Árpád, Orcsik Roland, Szűgyi Zoltán, Kalapáti Ferenc, Mányoki Endre, Győrffy Ákos, Mikola Gyöngyi, Virág Zoltán és Fenyvesi Ottó (elnök).

A vírushelyzet miatt az utóbbi két évben bár a díjakat kiosztották, de ünnepélyes díjátadóra nem kerülhetett sor, ezért most július 1-én egyszerre három költőt is díjaznak.

Az idei év díjazottja Száz Pál, szlovákiai író, irodalomtörténész. 1987-ben született Vágsellyén, eddig megjelent szépirodalmi publikációi: Arcadia (2011); Halott föld, halott lányok (2013); Fűje sarjad mezőknek (2017)tanulmánykötete: „Haszid vérző Kisjézuska” – Kultúraköziség és szövegköziség Borbély Szilárd műveiben (2021).

A kuratórium a következőképpen méltatta a díj odaítélésekor: „Száz Pál eddigi legemlékezetesebb irodalmi műve a Fűje sarjad mezőknek című, nyelvteremtő erejű »legendárium«. Ez az allegorikus füveskönyv részint modern legendameséket, anekdotákat, elmésségeket tartalmazó gyűjtemény, részint a kisebbségi sorsot és az egyetemes emberi esendőséget bemutató traumaelbeszélés, részint a történelmi kataklizmákat egyéni szemszögből, transzkulturális horizontból láttató szubjektív krónika, de a régi és a modern magyar nyelv és műfaji tradíciók speciális elegye is. A mű felforgató ereje végtelenül spontán, természetes, minden klasszikus irodalmi szabályt áthágó, ugyanakkor rendkívül rétegzett és költői nyelvezetében rejlik: a traumakezelés dermesztő szépsége mellett a munkát ez a kísérletezés köti talán a leginkább Sziveri János életművéhez. Száz nemcsak író, hanem irodalomtörténész is: Borbély Szilárdról írt monográfiája ugyanezt a természetessé szelídített hibriditást tárta fel a tudomány eszközeivel. Száz folytonos érdeklődése a peremen élők, a kirekesztettek, a sérülékenyek és elesettek, a vidékiek iránt ugyancsak sok szállal köthető a Sziveri-univerzumhoz is.”

A Sziveri-díjat 2021-ben Korpa Tamás nyerte el. 1987-ben született Miskolcon, költő, kritikus. Fiatal Írók Szövetsége társelnöke volt 2020-ig. A SZIFONline.hu főszerkesztője volt 2019-ig. 2012-ben elnyerte az erdélyi Látó folyóirat debüt-díját vers kategóriában. Első kötete 2013-ban Egy híd térfogatáról címmel jelent meg a FISZ-könyvek sorozatban. A következő 2016-ban látott napvilágot Inszomnia címmel a Kalligram Kiadó gondozásában. Ugyanebben az évben Gérecz Attila-díjban részesült. Legutóbbi, A lombhullásról egy júliusi tölggyel (2020, Kalligram) című kötetével 2020 novemberében a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj finalistája lett. 

A 2020. évi díjazott Kovács Lea, többek közt Sziveri János, Borbély Szilárd, Krasznahorkai László horvát műfordítója. 1981-ben született Vukováron, Horvátországban. A Zágrábi Egyetem Bölcsészettudományi Karán Hungarológia és Francia Nyelv és Irodalom szakán szerzett oklevelet. Egyetemi tanulmányai alatt ösztöndíjasként két féléves részképzésben vett részt a budapesti ELTE BTK-n, valamint magyarországi (Debreceni Nyári Egyetem) és franciaországi (CICMF des Lions Clubs de France) nemzetközi programokban. Prózát, költészetet, drámát, tudományos műveket és esszéket egyaránt fordít.

Számos kortárs magyar és francia, valamint frankofón költő műve jelent meg fordításában a Poezija, Quorum, Tema, Književna smotra és Europski glasnik irodalmi és művészeti lapokban, antológiákban, önálló kötetekben és irodalmi fesztiválok keretében. 2019-ben Borbély Szilárd A Testhez című művének fordításáért az Iso Velikanović-díj külön elismerésében részesült.

A díjátadó a Sziveri János Társaság, a Veszprémi Művész Céh és Paloznak Önkormányzatának a közös szervezésében 2022. július 1-én, pénteken lesz, az ünnepséget pedig 18:00 órától Kulcsár Ágnes: Mesék, álmok és egyebek című kiállításának a megnyitója előzi meg, amit Molnár Erzsébet előadóművész nyit meg. Az eseménynek a paloznaki Szt. József Ház kiállítóterme és terasza ad otthont. (Paloznak, Fő u. 2.)

A díjról döntő grémium: Balázs Attila, Csehy Zoltán, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Győrffy Ákos, Hafner Zoltán, Kollár Árpád, Ladányi István, Mikola Gyöngyi, Orcsik Roland, Reményi József Tamás, Szörényi László, Thomka Beáta.

Korábbi Sziveri-díjasok: 1992 Babics Imre; 1993 Háy János; 1994 Zudor János; 1995 Fekete Vince; László Noémi, Orbán János Dénes, Sántha Attila; 1996 Sebők Zoltán; 1997 Hizsnyai Zoltán; 1998 Szerbhorváth György; 1999 Kécza András; 2000 Szálinger Balázs; 2001 Mezei Kinga; 2002 Balogh Robert; 2003 Lábass Endre; 2004 Csehy Zoltán; 2005 Lovas Ildikó; 2006 Virág Zoltán; 2007 Mátis Lívia (posztumusz); 2008 Danyi Zoltán; 2009 Győrffy Ákos; 2010 Orcsik Roland; 2011 Kollár Árpád; 2012 Aaron Blumm (Virág Gábor); 2013 Lanczkor Gábor; 2014 Bencsik Orsolya; 2015 Nemes Z. Márió, Áfra János; 2017 Sopotnik Zoltán; 2018 Terék Anna; 2019 Kabai Lóránt; 2020 Kovács Lea; 2021 Korpa Tamás.