2024. április 26., péntek
DÉVAI SZENT FERENC ALAPÍTVÁNY

Harminc évet kapott a gyerekeket bántalmazó nevelő

A legsúlyosabb büntetésre, harminc év börtönre ítélte szerdán alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, de a tanúvallomások szerint előfordult megalázás, verés és egyéb súlyos bűntett is. A volt nevelő ellen 15 fiú vallott – írta szerdán a Transtelex.
A lap szerint a romániai gyermekvédelmi intézményekben precedens nélküli a bűncselekmény-sorozat, amellyel a Nobel-békedíjra is felterjesztett, köztiszteletnek örvendő Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát vádolják az ügyészek.
K. Sz.-t a bíróság 24 bűncselekményben találta bűnösnek. A bíróság eltiltotta a köztisztviseléstől, és megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen áldozataival, vagy részt vegyen bármilyen olyan eseményen, amelyet a gyerekvédelmi otthonok vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerveznek.
A Szent Ferenc Alapítvány humán erőforrásért felelős munkatársa, Kacsó Katalin a lap kérdésére elmondta:
Böjte Csaba atya személyesen jelentette fel egy pszichológussal együtt a férfit a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál, amikor felmerült az első gyanú vele kapcsolatban.

Böjte Csaba a nevelőintézeti botrány kapcsán

„Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli" – fogalmazott Böjte atya.
„Amint tudomást szereztem arról, hogy visszaélések történhettek, egyből a hatóságokhoz fordultam. Megdöbbentett, mindaz, ami kiderült és magam sem tudom rá a magyarázatot. K.Sz. rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit" – nyilatkozta a Magyar Hangnak Böjte Csaba a harminc évre elítélt volt nevelő ügye kapcsán
A ferences szerzetes szerint az ügynek súlyos tanulságai vannak, az áldozatok egy életre szóló traumát szenvedtek el.
„A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer" – mondta Böjte Csaba (Forrás: Mandiner)