2024. április 26., péntek

A mi dzsungelünk a színházteremben

Adán színjátszó tábort tartanak a szegedi Drubina Orsolya teatrológus vezetésével

A Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében egyhetes színjátszó tábort tartanak tizenhat adai, moholi és törökfalui, nyolc és tizenhat év közötti gyermek részvételével, akik a szegedi Drubina Orsolya teatrológus vezetésével A mi dzsungelünk című darabot viszik színre. Adán hétfőtől vasárnapig tart a bejárós tábor a színházteremben, ahol már javában zajlanak a próbák. A tábor zárásaként a darab ősbemutatóját vasárnap 18 órától tekintheti meg a nagyközönség a színházteremben, ahova szeretettel várnak mindenkit.

– A Szarvas Gábor Könyvtár a könyvtári tevékenységeken kívül elég sokrétű programszervezéssel foglalkozik. Ehhez természetesen hozzátartozik a színház, a színházi élet, a színjátszó körök, a színjátszó táborok támogatása, illetve megszervezése is – mesélte Papp Horváth Csilla, a könyvtár munkatársa. – Aki ismeri, vagy dolgozott már Drubina Orsolyával, annak nem kell magyarázni, az ember úgy érzi, hogy minden gyermek megérdemli, hogy egy kicsit dolgozzon vagy találkozzon vele. Ő nem először vendégeskedik nálunk. Minden évben teljes létszámmal indulnak a csoportok, a gyerekek is nagyon szeretik, és mi is nagyon élvezzük. Igazán kreatív folyamat elé állítanak a gyerekek bennünket, és Drubina Orsolya is. Fontos nekünk, hogy a gyerekek itt vannak, és jól érzik magukat. Ezáltal a könyvtári közeg közelebb kerül hozzájuk, és utána visszajönnek hozzánk olvasóként – nyilatkozta a színjátszó táborról a könyvtáros.

A Budapesten élő, de Szegedről származó Drubina Orsolya teatrológus már évek óta visszajáró vendég Adán, ahol már több színjátszó tábort vezetett.

– Ez a negyedik alkalom, hogy itt lehetek Adán. Ez számomra mindig nagy élmény, mert a gyerekek olyan izgatottak, kíváncsiak és befogadóak mindenre, amit hozok. A mi dzsungelünk című történetet, amit most dolgozunk fel, előre egy kicsit megírtam, mert valójában ez egy kooperatív játék, amit mi hozunk létre. Van egy előtörténete, és a gyerekek eldönthetik, hogy merre menjünk a folyamatokban. Ezt csak egy olyan csapattal lehet megcsinálni, amelynek tagjai nagyon nyitottak, veszik a lapot, és kezdeményeznek, benne vannak mindenféle muriban. Nagyon sokat nevetünk és játszunk. Ez még a próbafolyamat eleje, de igazság szerint ez nem a fegyelmezésről szól, hanem csak a szórakozásról, úgyhogy nagyon jól mulatunk – mondta a teatrológus.

A bejárós színjátszó táborban tizenhat kisebb-nagyobb gyermek vesz részt Adáról, Moholról és Töröfaluból. Van olyan résztvevő is, mint a tizenhat éves Lévai Ivett, aki ugyan adai származású, de családjával Szombathelyen él, és szívesen visszajár a táborba:

– Nagyon fontosnak tartottam, hogy részt vegyek a táborban, mivel az első színjátszó táborban is részt vettem, és azóta egy kivételével sikerült mindegyiken itt lennem. Ezt akkor és most is nagyon fontosnak érzem az életemben. Orsinak köszönhetően nagyon megszerettem ezt a kis csapatot és a színjátszást, és azóta szerves része az életemnek. Amikor csak tudok, visszajövök, és velük együtt töltöm ezt az egy hetet – hallottuk Lévai Ivettől.

Szenes Ákos helybeliként vesz részt a tábor munkájában. A tizenegy éves fiú elmondta, hogy ha nagy lesz, nem szeretne színész lenni, de ez az alkotói folyamat most tetszik neki. Első alkalommal vesz részt a táborban, ahol sokat nevet, és lassan mindenkit megismer. Érdekes számára megtanulni az elődadást és hogy hogyan kell színjátszani. Az előadásban a kisördög szerepét osztották rá. A törökfalui Csúzdi Emma a banánt evő majom szerepét alakítja majd az előadásban. A tizenkét éves kislánytól megtudtuk, hogy első alkalommal vesz részt a színjátszó táborban, ami nagyon tetszik neki. Érdekes számára a színészet is, és fontos, hogy a próbákon sokat nevetnek és játszanak.