2024. április 26., péntek

Hill: Elvárjuk Szerbiától az orosz agresszió határozott elítélését

Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetét fogadta Aleksandar Vučić államfő, akivel a kétoldalú kapcsolatokról, Szerbia európai integrációjáról, valamint Belgrád és Pristina közötti párbeszédről és egyéb aktuális kérdésekről tárgyalt.

Vučić rámutatott, hogy Szerbia elkötelezett a politikai párbeszéd és további erőfeszítések iránt a regionális kapcsolatok fejlesztése érdekében. Hozzátette, hogy a béke és a stabilitás megőrzése a térségben továbbra prioritás Szerbia számára.

Az államfő rámutatott, hogy a Nyitott Balkán kezdeményezés a regionális együttműködés egyik kiemelkedő példája, amely megerősítette Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia partnerségét.

Christopher Hill ismét megerősítette, hogy támogatják a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát, majd hozzátette, hogy ez elsőbséget élvez a régiót érintő amerikai külpolitikában.

Az amerikai nagykövet ugyanakkor a Nyílt Balkán elnevezésű kezdeményezést is üdvözölte, valamint Szerbia azon erőfeszítéseit, amelyeket a régió gazdasági együttműködéséért fejt ki.

– Világos álláspontot várunk el Szerbiától a nemzetközi jog tiszteletben tartása terén, valamint, hogy határozottan elítélje Oroszország ukrajnai agresszióját. Emellett elvárjuk a jogállamiság és más szükséges reformok végrehajtását is, amelyek előreviszik az országot az európai úton – fogalmazott Hill.