2024. április 26., péntek

Beethoven összes szimfóniája egy napon

A klasszikus zene világában is egyedülállónak számító koncertsorozatot tegnap élvezhette az újvidéki közönség, a Beethoven-maraton ciklus keretében a zeneszerző összes szimfóniáját előadták. A Belgrádi és a Dortmundi Filharmonikusok több mint kétszáz előadóművésze játszotta el a szerzeményeket, a karmester, Gabriel Feltz korábban is vezényelt már a szimfóniákat előadó zenekaroknak, de kilencszer még egyetlen nap leforgása alatt sem!

– Általában programonként két szimfóniát vezényelek, a tegnapi, kilences csokor valóban különlegesnek és érzelmileg felemelőnek számít – nyilatkozta a karmester újságíróknak.

Az esemény megvalósításában a Szlovák Filharmonikusok kórusa, valamint négy szólista, Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Young Woo Kim és Robert Bork is részt vett.

Olyan vállalkozásnak voltak részesei az újvidékiek a hétvégén, amely az egész világ figyelmét kiérdemelte, felejthetetlen élményt nyújtva a közönségnek. Az újvidéki koncertegyüttes az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat talán legjelentősebb, különálló projektjét képezte, a Béke Vára címet viselő programplatform keretében. A béke kultúráját hirdette, a fellépéseket a város első, valódi koncerttermében, a limáni zeneiskolában és a Péterváradi várban tartották meg a délelőtti óráktól estig. A Beethoven-maraton utolsó mozzanatát, a kilencedik szimfónia, azaz az Örömóda kezdetét jelképesen 20.22-re időzítették.