2024. április 26., péntek

Eltűntek a munkálatokkal megbízott cégek

A szerződéses kötelezettségek megléte és a kiválasztott cégek részére történő több milliós előleg kifizetése ellenére Belcsény lakóinak csak problémája adódott a csatornahálózat-építésből és az önkormányzati igazgatásból – írja a 021.rs hírportál.

A Molimentum és az Extra-auto transport cégek, valamint a nemrégiben megalakult veterniki DMD Gradnja 021 előleget vett fel a belcsényi önkormányzattól, majd szinte minden kommunikációt megszakított, így a csatornaépítési munkálatok nem jártak sikerrel.

A csatornahálózat kiépítésével azonban bonyolultabb a helyzet, mint egy egyszerű szerződéses kötelezettségszegés. Mint a hivatalos dokumentációból is kiderül, Belcsény önkormányzata tavaly november 9-én három kiválasztott céggel írt alá szerződést a csatornahálózat kiépítésére, áfával együtt 11,8 millió dinár értékben – de csak hét hónappal később bontotta fel a szerződést. Megállapodás született arról, hogy a Molimentum a munka 50 százalékát, a DMD Gradnja 021 a munka 40 százalékát, míg az Extra-auto transport pedig a munka 10 százalékát végzi el.

Az önkormányzat hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a vállalatok képviselőivel, nem járt sikerrel. A vállalatok eltűntek, még mielőtt elvégezték volna a munkát.

– Az utakat felásták, az aszfaltot tönkretették, lyukak maradtak, közlekedni autóval nem lehet. Megszólítottuk a tartományi építésügyi felügyelőséget, az önkormányzati illetékeseket is. A község elnöke lemondott, nem tudjuk, mit tegyünk – mondta az egyik helyi lakos.

A munkálatok megkezdése előtt az önkormányzat előleget fizetett a kivitelezőnek, a szerződésben foglalt összeg 70 százalékát, azaz 6,9 millió dináros összeget.