2024. április 26., péntek

Az első vajdasági képregény-találkozó

Jeles magyar képregényalkotók július 2-án Kishegyesen – Érdekes új programmal bővül a Dombos Fest

A vajdasági képregényrajongók számára hatalmas meglepetést tartogat az idei Dombos Fest. Július 2-án, szombaton a Hegyalja utcában a Black Village Comics csapatának szervezésében képregény-találkozóra kerül sor. A csapatot Linka Szabolcs és Patyerek Csaba alkotják, és tavaly jelent meg első képregényük, amely a 2080 – A négyek szövetsége címet viseli. Ez egy négyrészes minisorozat első része, amit fél évvel később követett a Hanyatlás című alkotásuk, jelenleg pedig a harmadik szám előkészületein dolgoznak, ami még az idén megjelenik. A csapat nemcsak képregény készítésben jeleskedik, hanem egy olyan esemény megszervezése mellett döntöttek, ami hiánypótlónak számít Vajdaságban.

Patyerek Csaba és Linka Szabolcs a szegedi képregényfesztiválon

Patyerek Csaba és Linka Szabolcs a szegedi képregényfesztiválon

– Csapatunk arra az elhatározásra jutott, hogy megszervezzük az első vajdasági-képregény találkozót. Úgy láttuk, hogy ennek tökéletes helyszíne lenne a Dombos Fest. A találkozó 16 órakor fog kezdődni és előadásokkal várjuk az érdeklődőket. Neves magyarországi szakemberek fognak beszélni különböző témakörökben. Somogyi György forgatókönyvíró a képregény megszületéséről fog beszélni, egészen a forgatókönyv megírásától a végső megvalósításig. A második előadó Pilcz Roland képregényalkotó lesz, aki a rajzolás és színezés technikájáról fog előadást tartani. Kertész Sándor a Pókember generáció című könyvét fogja bemutatni, illetve az elmúlt évtizedről beszél, képregényes szempontból, valamint a rajzolói karrierről. Az előadásokkal párhuzamosan képregény börze is várja az oda látogatókat, magyarországi és itthoni árusok is lesznek. Magyar, szerb és angol nyelvű képregényeket lehet majd vásárolni, az amerikai és európai kiadásoktól kezdve egészen a magyar alkotói képregényekig – mondta Patyerek Csaba, a csapat tagja és a találkozó szervezője.

Szerbia nagyobb városaiban rendeznek képregény fesztiválokat, amik ma már nemzetközi szintűnek számítanak. Ezek szerb nyelven zajlanak, a kishegyesi találkozót viszont a szegedi és a budapesti képregényfesztiválok mintájára szervezték, számolt be a szervező. Egy kicsit családiasabb légkörre számítanak, mint ezekben a nagyvárosokban, viszont bíznak benne, hogy lesz érdeklődés, mert idáig ilyen rendezvény nem volt magyar nyelven, és a magyar kiadványok is nehezen beszerezhetőek. Patyerek végezetül elmondta, hogy a régi és új képregényrajongókra egyaránt számítanak.