2024. április 26., péntek

Türelemre lesz szükségük a beutazóknak

Egyre nagyobb a várakozás a határon a tengerpart felé tartók miatt

A várakozásoknak megfelelően, a hétvégén, a nyári szabadságok időszakának kezdetével együtt, jelentősen megnövekedett a várakozási idő a határátkelőhelyeken, így a szerb–magyar határon is. Jelenleg az országba való beutazás során kell nagyobb mértékben felfegyverkezni türelemmel. Vasárnap délután Ásotthalomnál, Horgosnál és Tompánál is várakozni kellett. A police.hu magyar rendőrségi oldal és a közösségi hálózatokon közzétett adatok szerint a Horgos–Röszke autóúti határátkelőhelyen a személygépkocsik a Magyarországra való belépés alkalmával egy órát várakoztak, míg ellenkező irányba kétórás volt a veszteglési idő. A Horgos és Röszke közötti közúti átkelőhelyen az említett információs forrás szerint Magyarországról kifelé volt egy órás várakozás, beutazásnál nem volt 15 percet meghaladó várakozás. Az itt közölt adatok szerint kisebb várakozás volt csak jellemző a Kelebia–Tompa, a Gyála–Tiszasziget, a Kübekháza–Rábé, a Béreg–Hercegszántó és a Királyhalom–Ásotthalom átkelőkön is.

A BorderWatcher nevű online platform szerint a Szerbiába vezető oldalon a következőképpen alakult a helyzet: a Horgos–Röszke autóúti határátkelőhelyen három–négyórás volt a várakozási idő, az ugyanitt található közúti átkelőhelyen is előfordult viszont fél–másfél órás várakozás a nap folyamán. Királyhalom és Ásotthalom között 15–30 perc, a többi átkelőn pedig maximum 15 perc idővesztést jegyeztek. A Magyarországra beutazók esetében a Horgos és Röszke közötti autóúti határátkelőhelyen általában egy órát várni kellett, míg a közútin 90 perces volt a várakozási idő. A Királyhalom és Ásotthalom közötti átkelőhelyen fél órás volt a veszteglés, Hercegszántónál egy órás. A határszakasz többi részén nem jegyeztek lényegesebb várakozási időt.

A Szerbiai Motorosszövetség (AMSS) információi szerint megnövekedett a forgalom Észak-Macedónia felé is, vasárnap délután két órát kellett várni Preševónál a kilépésre. Beutazás esetében ugyanitt egyórás volt a veszteglés. Bulgária felé is egyre többen utaznak, az AMSS szerint Gradinánál egy órát kellett várni az ország elhagyására. Nem voltak azonban fél óránál hosszabb várakozások a horvát–szerb, a montenegrói–szerb, a bosznia-hercegovinai–szerb és a román–szerb határszakaszokon.