2024. április 26., péntek
XIX. VIZES VB, BUDAPEST

Kemény labda és ellenfél

Második győzelmét is csak nyögvenyelősen szerezte meg a szerb férfi vízilabda-válogatott a világbajnokság Szegeden játszó csoportjában, hiszen az Egyesült Államok után Ausztráliával is meggyűlt a baja, csak 6:5-re tudtak nyerni Dejan Savić fiai. A mérkőzés a védekezésről vagy inkább az elvárt szint alatti támadójátékról szólt, hiszen a két csapat az összesen 59 lehetőségéből csak 11-et tudott gólra váltani. Hiába voltak az olimpiai bajnok szerbek az esélyesek, az ausztrálok egyenrangú félnek bizonyultak: az első három negyed döntetlenre végződött, majd a negyedikben Nikola Lukić hozta ismét előnybe csapatát. Az ausztráloknak a hajrában erre is volt válaszuk, hiszen bedobták az egyenlítő gólt, ám egy szabálytalanság miatt végül nem adták meg a találatot, ezáltal tudtak csak nyerni a szerbek. Savić kritikus volt csapatával, mert noha a csoportelsőség megvan, ám a támadójátékon sokat kell még javítaniuk a folytatásra. Bár a játékosok arra panaszkodtak, túlságosan fel voltak fújva a labdák, a kapitány szerint ez nem lehet kifogás a teljesítményre.

Az A csoportban Grúzia is majdnem ugyanígy megviccelte az esélyesebb Montenegrót, miközben a magyar csapat hozta az elvárt fölényes győzelmet Brazília ellen. Märcz Tamás együttese kisebb ellenállással szemben tudta gyakorolni a gyors játékot, a 20:6-os győzelemből pedig minden mezőnyjátékos kivette a részét legalább egy góllal.

Elmaradt viszont az Olaszország–Kanada mérkőzés a C csoportban, miután az észak-amerikaiaknál több koronavírusos esetet is észleltek. A meccs sorsáról péntek délutánig még nem döntött a FINA, de nagy mozgástere már nincs, hiszen a hétvégén lezárulnak a csoportkörök. A vírusfertőzés egyébként az úszók között is terjed, s miközben már nincs is szigorú szabályozás a vb-n, néhányan emiatt léptek vissza, és egyes indoklás nélkül távozók esetében is ezt sejtik a háttérben.

A szerb válogatott a kazahok elleni utolsó csoportmeccsen rendezheti sorait (Fotó: MTI)

A szerb válogatott a kazahok elleni utolsó csoportmeccsen rendezheti sorait (Fotó: MTI)

Eredmények, férfiak, A csoport: Grúzia–Montenegró 9:10, Magyarország–Brazília 20:6. A csoport állása: Magyarország 4, Grúzia és Montenegró 2, Brazília 0 pont. B csoport: Horvátország–Németország 13:9, Japán–Görögország 7:18. A csoport állása: Görögország és Horvátország 3, Japán 2, Németország 0 pont. C csoport: Spanyolország–Dél-afrikai Közt. 28:2. A csoport állása: Spanyolország 4, Olaszország 2, Kanada és Dél-afrikai Közt. 0 pont. D csoport: Szerbia–Ausztrália 6:5, Kazahsztán–USA 4:17. A csoport állása: Szerbia 4, USA és Ausztrália 2, Kazahsztán 0 pont.