2024. április 18., csütörtök

Közösen takarítottak

A közmunkán lévő rokkantak és a környezetvédők újra együtt gyűjtötték a szemetet

Hatodik éve került megrendezésre a szerbiai Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat és a verbászi Ökológiai Mozgalom Lakóterület Rendezése elnevezésű közös projektum. A program keretében meghatározott kategóriába tartozó rokkant, munkanélküli személyeknek négy hónapon keresztül biztosítanak munkát, akik a verbászi és kucorai közterületek tisztítása mellett a lakóterületek és parkok karbantartását is elvégzik.

− A verbászi Ökológiai Mozgalom már hatodik éve szervez a rokkantak számára közmunkákat, lehetőség nyílik arra, hogy a segítségre szorulók is dolgozzanak, és ezáltal jövedelmet valósítsanak meg. Az idén négy megváltozott munkaképességű személyt kapcsoltunk be a munkába, az akciót pedig a helyi Komunalac Közvállattal közösen rendezzük meg, hiszen a város pereme már nem tartozik a hatáskörükbe, de több külvárosi helyen is rengeteg a szemét. Gondoljunk csak a sport- és rekreációs pályákra, a mellékutakra, a Kucorára vezető utakra, az utak mentén létesített, vagy vadon létrejött zöld övezetekre stb. Kucorán az ottani helyi közösséggel közösen szerveztük meg az akciót, ugyanis ők jobban tudják, hogy hol kellett takarítani – magyarázta Ratko Đurđevac, a verbászi „zöldek” egyesületének elnöke.

Szavai szerint az előző évekhez hasonlóan ismét bekapcsolódnak a parkok karbantartásába, átfestették a padokat, az asztalokat, a tájékoztató jellegű táblákat, és egyéb szolgáltatásokat végeztek. Kifejtette, nagyon megalázónak tartják, hogy az utak mentén a sofőrök és a polgárok felelőtlenül szétdobálják a szemetet, miközben arra számítanak, hogy azt a rokkantak úgyis összegyűjtik.

Ratko Đurđevac elmondta azt is, hogy az önkormányzat számára jelentős közmunkákról van szó, hiszen csökkennek a költségvetésben az erre a célra tervezett kiadások, másrészt olyan rokkantak jutnak jövedelemhez, akik nehezen, vagy sehogyan sem találnak munkát.