2024. április 26., péntek

Ahol a gyerekek az újságírók, műsorvezetők

A Szabadkai Gyermekszínház saját internetes tv-t indított

A Szabadkai Gyermekszínház saját internetes tévét indított TV DePo elnevezéssel, az óvodások és kisiskolások, színészek és rendezők közreműködésével különféle tartalmú műsorokat készítenek és rögzítenek. Az internetes csatornájuk jelenleg 21 epizódot vonultat fel, de további műsorok felvételét is tervezik. A TV DePo című műsor főszereplői a gyerekek. Közülük mintegy hatvanan újságírói, műsorvezetői, színészi szerepet töltenek be, és ők maguk tervezik a számukra érdekes, felvenni, megnézni kívánt tartalmakat. A projektben a szabadkai Politechnika Iskola egyik diákja operatőrként és vágóként dolgozott. A forgatásban segédkeztek még szakemberek, többek közt színésznők, valamint rendezők is. Az előadásokat idősebbeknek és fiatalabbaknak egyaránt, de mindenekelőtt általános iskolás korú gyerekeknek szánják. Műsorok egyébként szerb és magyar nyelven is készültek.

Árokszállási S. Márta, a Szabadkai Gyermekszínház igazgatója megelégedésének adott hangot az új projekt kapcsán.

– A Szabadkai Gyermekszínház új kezdeményezésébe hozzávetőlegesen 60 gyermek kapcsolódott be, és így született meg az internetes tévé. Ez persze még csak a kezdet. Egyelőre többnyire szerb nyelvű műsoraink vannak, szeptembertől azonban már több magyar nyelvű műsort is készítünk, valamint a jövőben tervben van még a különféle olvasmányok megfilmesítése is. A paletta már most nagyon színes, ezért érdemes megnézni a gyermekek munkáit a YouTube-csatornán. Az ifjoncok mindvégig végtelenül kreatívak és nyitottak voltak. Tulajdonképpen a művelődési minisztériumtól kapott támogatásnak köszönhetően tudtuk elindítani a projektet. Tavaly és az idén is 1-1 millió dinárt kaptunk, melyből felszereléseket vásároltunk. Nagyon örülök, hogy a szabadkai Politechnikai Iskolával és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziummal is kiváló együttműködést alakítottunk ki, így ezen intézmény diákjai szeptembertől nálunk fognak gyakorlatozni – mesélte az igazgató.

Plankos Mihály, a Gyerekszínház online tévéjének egyik rendezője kiemelte, hogy nagyon szeret a gyerekekkel dolgozni. Mint mondta, a kedvenc műsora egy izgalmas detektíves műsor, amit közösen készítettek el a gyerkőcökkel. Ennek egy része már fent van a YouTube-on, ősszel pedig felkerül a többi rész is.

– A műsorokat a gyerekek találják ki, mi csak filmezzük őket, majd szerkesztve feltesszük az internetre. A fiatalok ezen a tv-n keresztül megismerik a körülöttük lévő világot, megismerik, hogy hogyan működik a tv-s, YouTube-os élet, és nem mellesleg azt is, hogy hogyan használják ezeket úgy, hogy az hasznos legyen számukra. Ezáltal is próbáljuk őket aktiválni, és motiválni, hogy kicsit extrovertáltabbak legyenek, megtanuljanak bátran a nyilvánosság előtt beszélni – hangsúlyozta a rendező.

A gyermekek műsorát az érdeklődők megtekinthetik a YouTube-csatornán, a Dečje pozorište Subotica – TV DePo címszót beírva.