2024. április 26., péntek

Rekordáron kelt el Muratov békedíja

Rekordáron, 103,5 millió dollárért kelt el egy New York-i árverésen Dmitrij Muratov orosz újságíró tavaly elnyert Nobel-békedíja. (A 175 grammos, 23 karátos aranyból készült emlékérem valós értéke tízezer dollár.) Az aukció bevétele az ukrajnai háború miatt elmenekülni kényszerült gyerekeket támogatja.

„Reméltem, hogy óriási szolidaritás nyilvánul majd meg, de arra nem számítottam, hogy ilyen hatalmas összeg lesz a bevétel” – mondta Muratov, miután a mintegy háromhetes online árverés hétfőn, a menekültek világnapján ért véget.

A háború kitörése után, márciusban bezárt Novaja Gazeta című független orosz lap volt főszerkesztője korábban már jelezte, hogy a díjjal járó 500 ezer dollár készpénzt jótékony célra ajánlja fel. A Heritage Auctions amerikai aukciós ház New York-i árverésén eladott Nobel-érem bevételét az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) utalták át.

A Heritage Auctions szóvivője nem árulta el, ki a vevő, csak annyi derült ki, hogy telefonon kapcsolódott be a licitálásba, és az addig néhány millió dolláros tételt csillagászati összegig emelte.

Muratov 2021-ben Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíróval megosztva kapta meg a Nobel-békedíjat azért a küzdelemért, amelyet „a demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatnak olyan országokban, amelyekben az újságírók állandó veszélyben vannak, fizikai és verbális támadásoknak, zaklatásnak vannak kitéve.

A Nobel-díjjal járó éremért a legnagyobb összeget korábban James Watson amerikai molekuláris biológus kapta: az 1962-ben orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudós 2014-ben 4,76 millió dollárért adta el arany medálját.

Forrás: MTI/AP

Forrás: MTI/AP