2024. április 26., péntek

Péter-Pálig befejeződik az idei aratás

Elégedetlenek a termelők a felvásárlási árakkal

Napokkal ezelőtt megkezdődött az árpa aratása, és ez a művelet jóformán már a végéhez közeledik a topolyai és a kishegyesi község területén. Ugyanakkor ezekben a napokban – a szokásosnál jóval korábban – megkezdték a búza és az olajrepce betakarítását is. Ha marad a száraz időjárás, akkor Péter-Pál napjáig – ami az aratás kezdete volt egykor – már be is fejeződik a betakarítás. Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy az árpa esetében nagyon tarkák a terméseredmények. Általában holdanként 20 és 30 métermázsa közötti terméseredményekről számolnak be a termelők. A búzát illetően valamivel jobb hozamokra lehet számítani, ugyanis a május végén hullott csapadék az akkor még zöldellő búza állapotán többet javított, mint a már érési fázisban lévő árpáén. Egy keskeny sávban a Topolya melletti földeken több csapadék hullott májusban, és ott egy parcellán a holdankénti átlag elérte a 40 mázsát, ami hektáronként közel 7 tonnás termésátlagot jelent. A sörárpánál sokszor gond van a minőséggel is, a fehérjetartalom az elvártnál leginkább magasabb, ami szintén a szárazságnak tulajdonítható.

Az árakkal elégedetlenek a termelők. Az árpa esetében a felvásárlási ár kezdetben 36 dinár körül alakult, az utóbbi napokban 34,50 dinárra esett vissza. A búzával kapcsolatban is 36 dináros felvásárlási árat emlegetnek, ami a termelők szerint – a termelési költségeket figyelembe véve – nagyon alacsonynak tekinthető. Arra is figyelmeztetnek, hogy a környező országokban a felvásárlási ár átszámolva 50 dinár körül alakul, illetve azt is meghaladja, vagyis jóval magasabb az itteninél. A termelők tehát idén is valószínűleg akkor járnának jobban, ha raktároznák a termést. Ugyanakkor a legtöbbször erre nincs lehetőség. Most még annyira sem, mint az előző években, ugyanis a háborús helyzet miatt bevezetett korlátozások okán a raktárkapacitásokat is kevésbé sikerült ezúttal kiüríteni.

Ezekben a napokban megkezdték a repce betakarítását is. Az első eredmények 10 és 20 métermázsa közötti hozamokról szólnak holdanként. A repce ára egyelőre bizonytalan, 90 és 100 dinár közötti felvásárlási árat emlegetnek.

Tomik Nimród elmondta, hogy a Topolyai Gazdakör vasárnap délelőttre összehívott ülésén egyebek között a felvásárlási árakról is szó lesz majd. Az érdeklődőket 9 órára várják a vásártéri otthonba.