2024. március 29., péntek

Ultrahang támogatásból

Korszerűsödik a magyarkanizsai nőgyógyászati rendelő

A Tartományi Egészségügyi Titkárság négymillió dináros támogatásának köszönhetően a magyarkanizsai nőgyógyászati rendelő új ultrahangkészülékkel lett gazdagabb. A két nőgyógyász doktornő elmondása szerint a régi gép már igen elavult volt, megette az idő vasfoga, gyakran meghibásodott, ezért nagy szükség volt már egy új gépre a zökkenőmentes munkájukhoz. Dr. Varbai Valéria és dr. Szabó Elvira rendelnek Magyarkanizsán, és a vizsgálatok zavartalan elvégzéséhez ez a gép szinte nélkülözhetetlen, ezért is nagy öröm számukra és a község hölgyei számára, hogy hatékonyabbá válik a vizsgálat. Ahogy az intézmény igazgatónője, Gyólay Karolina kifejtette, most már csak egy autóra lenne szükségük, hogy a veszélyeztetett várandósokat meg tudják látogatni a terepes nővérek.

– Négymillió dinár értékű az új ultrahangkészülék, mely az eddig használatban lévő, tizenhét éves gép munkáját váltja fel. A község területén mintegy 9600 nő van, akik a magyarkanizsai nőgyógyászat szolgáltatásait veszik igénybe, így joggal mondható, hogy elkél minden újítás. Alapvető diagnosztikai eljárás most már az ultrahangos vizsgálat, melyből Magyarkanizsán évente megközelítőleg négyezret végeznek el doktornőink a nőgyógyászaton – magyarázta Gyólay Karolina.

A gép minden községbeli számára fontos lehet, ezért Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is megtekintette a berendezést:

– A magyarkanizsai önkormányzat mindig örül annak, ha az egészségház modernizálódik, és olyan eszközökkel bővül, ami az orvosi ellátás hatékonyságát hivatott ellátni. A tartományi támogatásnak köszönhetően sikerült egy újabb lépést tenni, és évről évre igyekszünk a község területén lévő egészségügyi fejlesztések mellé állni. Részfinanszírozással támogatjuk a huszonnégy órás mentőszolgálatot, és minden orvosi szaktudásnöveléshez hozzájárulunk – mondta a polgármester.

Örömhír még, hogy az idei községi költségvetésből egy nagyobb tételt elkülönítve három személyautót vásárolnak az egészségház számára, melyek a terepi munkát hivatottak megkönnyíteni. A napokban várható a három autó érkezése Magyarkanizsára, az egészségházba.