2024. március 29., péntek

Zelenszkij: Ukrajna nem adja fel a déli régióit

Ukrajna nem adja fel a déli országrész orosz megszállás alóli felszabadítására irányuló erőfeszítéseit, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében, amelyet azután tett közzé, hogy meglátogatta a déli frontvonalon szolgáló ukrán katonákat.

A déli régiókat nem adjuk oda senkinek, visszaszerzünk mindent, ami a miénk, a tenger pedig ukrán lesz, és biztonságos. Oroszországnak nincs annyi rakétája, amennyivel legyőzheti a mi népünk élni vágyását, idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Leszögezte, hogy Kijev álláspontja egyértelmű és változatlan: amint nemzetközi közvetítéssel szavatolható lesz a biztonság, Ukrajna mindent megtesz az orosz háború miatti élelmezési válság leküzdéséért.

Az ukrán elnök szombaton tett látogatást a déli fronton; Mikolajivban és Odessza megyében járt.

Szerhij Bratcsuk, az Odessza megyei kormányzói hivatal szóvivője közben arról adott hírt, hogy az ukrán légvédelem ismét lelőtt két orosz Oniksz típusú rakétát a régió légterében. Szavai szerint a rakétákat az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget partvidékéről lőtték ki.

Az ukrán déli parancsnokság közölte, hogy a déli védelmi vonalakon az ukrán hadsereg négy légitámadást hajtott végre orosz erők és haditechnika, és egy lőszerraktár ellen. A helikopterekkel végrehajtott csapások következtében az orosz erők 28 embert, egy T-62-es harckocsit, egy üzemanyag-szállítót és egy radarállomást vesztettek.