2024. március 28., csütörtök
KÉZILABDA

Az ország legjobbjai között az utánpótlás

Adán a női és férfi kézilabdaklub felnőtt- és utánpótláscsapatai kiválóan szerepeltek az elmúlt bajnoki idényben

Az adai Halász József Női Kézilabdaklub és a Potisje -Pletex Férfi Kézilabdaklub felnőtt- és utánpótláscsapatai nagyszerű eredménnyel zárták a 2021/2022-es bajnoki idényt. A női kézilabdaklub két szenioregyüttese közül a Szuper B Ligában szereplő I. csapat a hetedik helyen végzett, a II. liga vajdasági csoportjában játszó II. csapat pedig a harmadik helyet szerezte meg. Az utánpótláscsapatok közül az U12/B csapat az I. ligában a második helyen zárta a bajnokságot, az U12/A csapat pedig első lett a Szuperligában, és kvalifikálta magát az országos bajnokság döntőjébe, ahol bronzérmet szerzett. Az U14-es együttes második lett a Szuperligában, és kijutott az országos bajnokság döntőjébe, ahol a negyedik helyen végzett. Urbán Mónika, a Halász József NKK elnöke elmondta, hogy a klubvezetőség teljes mértékben elégedett a csapataik bajnokságban elért eredményeivel.

– Az elmúlt idényben jutott fel a felnőttcsapatunk a Szuper B Ligába, emiatt a hetedik hely nagyon tisztességes helyezésnek számít. Főleg, hogy a koronavírus-járvány, sajnos, nagyon beleszólt az életünkbe. A tavaszi idény előtt ugyanis teljesen derékba törte a felkészülésünket, és a lányok az első két mérkőzést a betegségből felépülve játszották le Viktor Felbab edző vezetésével. Ez a két mérkőzés viszont sokat számított a pontszerzésben. A csapatot nagy veszteség érte Fajka Éva októberi sérülése miatt is, akinek a játékára nagyon számítottunk. A bajnokság elején nagy tervekkel indultunk, hogy a mezőny első részében végzünk, előkelő helyen, de végül a hetedik helyet szereztük meg, amivel elégedettek vagyunk – magyarázta Urbán. – Az utánpótláscsapatok nagyon szépen meneteltek. A Benák Krisztián és Pander Éva edző irányította U12/B csapatban tízéves játékosok szerepeltek a tizenkét éves korosztályban, szép eredményt értek el az idei bajnokságban, függetlenül attól, hogy fiatalabbak. Az U12/A csapatra, akárcsak az U14-es csapatra, nagyon büszkék vagyunk. A tizenkét éves lányok az országos bajnokságon bronzérmet nyertek Király Ágnes és Božić Boglárka edzők vezetésével. Az U14-es lányokat is dicséret illeti, miután a negyedik helyen végeztek az országos bajnokságon szintén Božić Boglárka és Király Ágnes irányításával. Egy-két gólon múlott, hogy nem értek el jobb eredményt, de nagyon dicséretesen küzdöttek és játszottak. Az utánpótlás közé sorolnám, bár a szeniorligában játszottak a középiskolás korú lányaink Božić Boglárka edző vezetésével. Ők a II. liga vajdasági csoportjában szerepeltek, és a harmadik helyen végeztek a kilenc csapat közül. Ez szintén dicséretre méltó, mivel a ligában idősebb kézilabdázók játszanak. Nem is mindig volt teljes a csapat, mert az első csapatnak is besegítettek, ehhez mérten nagyon jól szerepeltek. Nem is volt a célunk, hogy minél több góllal győzzenek, hanem a lányok egyéni fejlődését kívántuk elősegíteni, hogy minél nagyobb önbizalommal játsszanak az I. csapattal a Szuper B Ligában – nyilatkozta a női kézilabdaklub elnöke. A következő idénnyel kapcsolatosan elmondta, hogy egy-egy szeniorcsapatot szeretnének ismét indítani a Szuper B Ligában, illetve a II. ligában, valamint két U12-es és egy U14-es csapatot a korosztályos bajnokságban. A kislányokat emellett szeretnék minél több tornára benevezni, hogy minél több játéklehetőséget biztosítsanak a számukra.

A Potisje Pletex Férfi Kézilabdaklub felnőttcsapata az utolsó fordulóig küzdött a bajnoki címért az I. liga vajdasági csoportjában, de végül nem járt sikerrel, és elmaradt a feljutás a Szuper B Ligába. Az utánpótlás-együttesek közül az U12-es korosztály a nyolcadik helyen végzett a Szuperligában. Az U14/B csapat harmadik lett az I. ligában, az U14/A csapat a Szuperliga harmadik helyezettjeként kijutott az országos bajnokság döntőjébe, ahol ezüstérmet szerzett. Az U16-os gárda pedig ebben az idényben versenyen kívül játszott, hogy biztosítsák a játéklehetőséget a kézilabdázóknak. Tóbiás József, a férfi kézilabdaklub vezetője elmondta, hogy nagyon elégedettek a mögöttük lévő bajnoki idénnyel.

– A felnőttcsapat az elmúlt húsz-huszonöt év legjobb eredményét érte el Dragan Mrakić edző vezetésével, majdnem sikerült feljutni a második rangfokozatba, a Szuper B Ligába. Mindenképpen elégedettek lehetünk az utánpótláscsapatok teljesítményével is, függetlenül attól, hogy egy-egy korosztály szerepeltetése eredménycentrikus volt, vagy éppen a felzárkóztatást és a következő idényre való felkészítést célozta meg. A legjobb eredményt messzemenően az U14-es csapatunk hozta az országos bajnokságon elért második helyezéssel, ahova a legjobb tizenkét szerbiai csapat jutott ki. A fiúk minden várakozást felülmúló eredményt értek Momčilo Čurčić és Rákos Zsuzsa edző irányításával. Csoportelsőként az elődöntőben kilenc góllal verték a belgrádi Partizánt, majd a döntőben tisztességes, háromgólos vereséggel zártunk az újvidéki Vojvodina kiváló csapata ellen. Ez hatalmas siker, és az elmúlt tíz év legjobb eredménye. A többi utánpótláscsapatunk is tisztességgel helytállt a bajnokságokban. Az U12-es csapat Benák Krisztián edző irányításával, Rákos Zsuzsa vezetésével az U14/B és az U16 is Momčilo Čurčićtyal. Mindegyik csapatunkkal elértük a kitűzött célokat. Az elmúlt bajnoki idényben egyedül az U14/A csapat esetében volt eredménycentrikus elvárás. A kezdetektől az volt a célunk, hogy kijussunk az országos bajnokságra, és ott a lehető legjobb eredmény érjük el – nyilatkozta a Potisje-Pletex vezetője. A következő bajnoki idénnyel kapcsolatosan megjegyezte, hogy a felnőttcsapattal az első pillanattól a bajnoki címért szállnak harcba. Az utánpótláscsapatok esetében egyelőre folyik a tervek összeállítása. Az U16-os korosztály esetében azon gondolkodnak, hogy benevezzék-e őket a legalacsonyabb szeniorligába, vagy játsszanak továbbra is a saját korosztályukban. Az U14-es csapattól a következő idényben már eredménycentrikus szereplést várnak a bajnokságban. Az U12-es csapattal minél jobb teljesítményre törekszenek, az U10-es korosztálynak pedig házibajnokságot szeretnének szervezni a környékbeli klubokkal.