2024. április 26., péntek

Mit tudunk a majomhimlőről?

A majomhimlő hólyagos kiütésekkel, lázzal és fejfájással járó vírusos megbetegedés, a lappangási ideje 5-21 nap. Alapvetően afrikai kisemlősök, rágcsálók betegsége. A jelenlegi európai majomhimlő járvány azért került a figyelem középpontjába, mert az állatról emberre való terjedés mellett az igen ritkának számító emberről emberre terjedés is jellemzővé válhatott.

A fertőzés bekövetkezhet szoros testi kapcsolat esetén a légutakból vagy a kiütésekből származó váladékkal, de bármilyen más testváladékkal, testnedvvel is. A betegség egyik legjellemzőbb tünete a főleg az arcon, a tenyéren és a talpon megjelenő hólyagos, majd zavaros bennékű kiütések, amik pörkösödéssel gyógyulnak. Az általánosabb panaszok közé tartozik a láz, a hidegrázás, a gyengeség és fáradékonyság, valamint az izomfájdalmak. Ritkán előfordulhat hasi fájdalom, hasmenés vagy torokfájás is – írja a bhc.hu.

A Batut Közegészségügyi Intézet is korábban megjelentette azokat a fontos információkat, amelyeket tudni kell a majomhimlőről. Az intézet közlése szerint a betegség általában magától elmúlik, a tünetek 2-4 hétig tartanak.

A majomhimlő kórképe az 1980-as évekbeli fekete himlőre emlékeztet, azonban kevésbé fertőz, és kevésbé súlyos a lefolyása. Az intézet szerint az akkor alkalmazott vakcinák védettséget nyújtanak a majomhimlő ellen is, azonban figyelmeztetnek, hogy az akkor megkapott oltás nem élethosszig tartó. Újabb vakcinákat is gyártottak, amelyek közül az egyiket a majomhimlő megelőzésére engedélyezték.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Szerbiában először jegyzett eset egy Németországból érkező férfihoz köthető, aki kedden jelentkezett panaszaival az Infektológiai klinikán.