2024. április 26., péntek

Munkástiltakozás Kragujevacon

A héten sem öntöttek tiszta vizet a pohárba a szerbiai Fiatban. Tovább tart a bizonytalanság és elégedetlenség az ötszázas létszámú munkaerő-fölösleg, illetve az ezer munkásnak az immár Stellantis néven futó olasz–amerikai–francia gépkocsigyár más országokbeli üzemeibe való ideiglenes átirányítása miatt. A munkások türelme elfogyott, pénteken több százan gyűltek össze a kragujevaci közigazgatási székhelynél, majd félórányi tüntetést követően a Kragujevac–Batočina autópálya körforgalmi csomópontjához indultak, hogy egy órára lezárják a forgalmat, miközben haladási útvonalukon is ellehetetlenítették a városi járműközlekedést.

Legfőbb követeléseik egyike most az, hogy szolgálati évenként legkevesebb 1000 euró végkielégítést kapjanak azok, akik nem vállalják a külföldi munkát. Közben még tart a jelentkezési időszak, legutóbb az az információ keringett a fővárosi sajtóban, hogy a tervezett ezerből 200-nál is kevesebb ember mondott igent a kiutazásra, nekik cserébe azt ígérték, hogy visszatértükkor várja őket a munkahelyük, és részt vehetnek az elektromos járművek két év múlva kezdődő gyártásában. A tiltakozók úgy látják, sarokba szorították őket, állami segítséget várnak, de azt állítják, sikertelenek voltak a kormányfővel és a munkatársaival folytatott tárgyalások, az állam semmit sem teljesített abból, amit megígért nekik, még mindig nem tudni, mennyi lesz a végkielégítés. A jövő hétre radikálisabb tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mint mondják, még fontosabb utakat vesznek zárlat alá, akár Belgrádba is elmennek ismét.

Ana Brnabić kormányfő pénteken Ohridból, ahol egy tanácskozáson vett részt, azt nyilatkozta: a Fiat munkásai a tüntetéssel megszegték a kormánnyal elért megállapodást, mely szerint meg kell várni június 20-át, amikor lezárul a külföldi munkát vállalók számba vétele. A kormány azt ígérte és be is tartja, hogy a lista elkészülte után közli, mire jutott a munkáltatóval, mennyi végkielégítést tudnak fizetni, mit tudnak felkínálni azoknak, akik állás nélkül maradnak, illetve visszautasították a külföldi munkát. Brnabić azt mondta, megérti az emberek aggodalmát, a tárgyalások nem szakadtak meg, egyébként pedig az már biztos, hogy a veszélyeztetett kategóriákat, tehát a terhes nőket, kisgyermekes anyákat, rokkantakat maximálisan megvédik.