2024. április 26., péntek

Faluszépítés Magyarittabén

A Virágos Magyarország zsűrije is ellátogat a bánáti településre

Az idén is benevezett a Virágos Magyarország versenyre a bánáti Magyarittabé. A tavalyi, első részvétel fellelkesítette a kis település polgárait, és tovább csinosítják a falu központját. Hétfő délután egy újabb munkaakciójuk volt.

Magyarittabé fogyatkozó kis bánáti közösség. De itt is vannak fiatalok, idősebbek egyaránt, akik megpróbálják szebbé, élhetőbbé tenni a falut, amelyet sokan a legdélebbi Kossuth-szoborról vagy a Téli Találkozók művelődési rendezvénysorozatáról ismerik.

– A tavalyi megmérettetésen külön eredményt nem értünk el, de kitüntetést kaptunk a rendkívüli, példaértékű összefogásért. Mert tavaly hét-nyolc munkaakción és egyéb alkalmakkor volt, hogy negyven személy is részt vett a falu központjának a szépítésében. Tavaly és az idei év kezdetén sikerült elültetnünk mintegy háromszáz faültetvényt. Manapság mindenki csak a fát vágja, mi pedig most már úgy vagyunk, hogy területhiány van. Mert mindent, amit csak lehetett, azt befásítottunk. Szeretjük a zöld területeket, és ápoljuk is. Mi itt Magyarittabén rendszerető emberek vagyunk, kevesen vagyunk, igaz, de próbáljuk megtartani azt, amit saját magunknak teremtettünk – hallottuk Kerekes József tanácselnöktől.

A jobb megélhetés reményében innen is több százan, zömében fiatalok, távoztak külföldre. Az összefogásra most nagyobb szükség van, mint bármikor volt eddig.

– Kevesen vagyunk, ezt mindig elmondom, de összetartjuk a falubelieket. Úgyhogy újult erővel – reméljük, a fiatalság is csatlakozik – szeretnénk ezt folytatni, hogy minden évben pályázzunk. Meg hogy amit elértünk idáig, megszépítettük a parkot, az megmaradjon. Megérte a munka, hiszen nagyon sok jó visszajelzést kap az ember, és mindenkinek jólesik, hogy támogatnak bennünket – mondja Zima Kolozsvári Valika, a Magyarittabé Jövőjéért egyesület elnöke.

A munkából – mint mindig – a szép korúak is kiveszik a részüket.

– Szabadidőmben szívesen segítek. Úgy a fiataloknak, mint az időseknek. Persze van itt más nyugdíjas is, nem csak én. Tehát a nyugdíjasok is ugyanúgy részt vesznek sportjátékokban, faluszépítésben. Szerintem nagyon szép ez így, ahogy körülnézünk – a park és a falu központja – hallottuk Dávid Julianna nyugdíjastól.

A faluszépítési munkálatokat folytatják a jövőben is. Mint hallottuk, hamarosan locsolórendszert szerelnek fel a parkban, ami majd megkönnyíti annak a karbantartását. Az ittabeiek külön készülnek az idei megmérettetésre, mivel most helyszíni zsűrizés lesz. Vagyis a bírálóbizottság tagjai személyesen is ellátogatnak majd a faluba.