2024. április 26., péntek

Ötmillió dinár tudományos tevékenységre

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara tizenkét projektum megvalósítására kapott támogatást

A Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság az idén is támogatja a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén végzett tudományos és szakmai tevékenységeket. A támogatási szerződéseket szerdán Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár nyújtotta át Nedeljko Ticának, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara dékánjának. A pályázat keretösszege 5 millió dinár.

– Ez a kiírás mindenekelőtt az oktatási és tudományos intézmények támogatására szolgál. A tartományi mezőgazdasági titkárság ezúttal 12 szerződést írt alá az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karával. Emellett két projektumra hagytunk jóvá eszközöket az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara és egyet-egyet a rumai Stevan Petrović – Brile Mezőgazdasági-Élelmiszeripari Középiskola, valamint az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet számára. Ezek olyan minőségi projektumok, amelyek hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés növekedéséhez a tartomány területén. Fontos kiemelnem, hogy 2016 óta idáig a tartományi mezőgazdasági titkárság összesen 24 millió dinárt különített el az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara projektumainak a megvalósítására. Az eszközöket kifejezetten tudományos és szakmai összejövetelek, tanulmányi kirándulások, szemináriumok, műhelymunkák és előadások szervezésére szánjuk. A következő években is támogatjuk a tudományos és szakmai tevékenységeket a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén – fejtette ki Božić.

Nedeljko Tica elmondta, ez a támogatás rendkívül sokat jelent az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara számára, emellett pedig tovább erősödik a tartományi mezőgazdasági titkársággal való együttműködés is.

– Az idén összesen 3,8 millió dinárt kaptunk 12 tudományos és szakmai projektum. megvalósítására. Ide tartozik egyebek mellett az energetika, az új energiaforrások, a marketing, a gyomok negatív hatásainak elemzése, az agrártermékek elosztása és a mezőgazdasági termelés gazdasági hatásainak vizsgálata. Szeretnék köszönetet mondani a tartományi mezőgazdasági titkárságnak, hogy olyan tudományos és szakmai tevékenységeket támogatott, amelyekben nemcsak a tanárok, hanem a hallgatók is részt vehettek. Ez a pályázati vonal számos program megvalósításához nyújt segítséget az egyetemen, és nagyon hálás vagyok a mezőgazdasági titkárságnak, hogy évek óta támogat bennünket – fogalmazott a dékán.