2024. április 26., péntek

Égszakadás Nyugat-Szerbiában

Megáradtak a helyi patakok, most sok helyütt a közlekedés szünetelése és földcsuszamlás jelent veszélyt

Hidakat döntött le, utakat tett járhatatlanná és házakat árasztott el a hétvégi ítéletidő, kiadós esőzés Nyugat-Szerbiában, Gornji Milanovac, Čačak és Požega térségében. Kiöntött a Kamenica folyó, s meghibásodásokat okozott a bogdanicai hídon, de utakat is elmosott Mršelji felé, a kis település most teljesen el van zárva a külvilágtól. Ugyanott a házakba is beömlött a víz, sokan a háztetőkön kerestek menedéket, amíg nem érkezett segítség. A Čemernica folyó is kiöntött, s teljesen beomlott a Gornja Gorevnica és Miokovci települések közötti híd, a közlekedés itt is szünetel. Prijevorban a kialakult árvíz miatt egy asszonyt kellett kimentenie a civil védelem központjának, jelentette ki nyilatkozatában Bratislav Zečević, a čačaki civil védelem vezetője. Közölte, hogy Jančići, Caganje falvakban is áradás volt, a Kamenica folyómedre közelében lévő valamennyi házat elöntötte a víz a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében. Az érintett falvak lakosai azt mondták a helyszínre érkező mentőcsapatoknak és a média képviselőinek, hogy szinte minden egy szempillantás alatt következett be, az eső eleredt, egyre erősebben hullott, majd árvíz alakult ki, amely mindent elpusztított maga előtt. Aggódnak a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentései miatt, melyek a régióban továbbra sem zárják ki a hirtelen bekövetkező kiadós záporoknak és zivataroknak a kialakulását. Jančić polgárai úgy fogalmaztak, semmit sem tudtak tenni, gyorsan történt minden, egyszerűen leszakadt az ég, s a következő pillanatban a víz már mindent elárasztott, beleértve a házakat, utakat is.

Zlatiboron is kiadós esőzés volt, Đetinja közelében árvíz alakult ki, mely Užicén is végighaladt, elárasztotta a turicai játszótereket, itt azonban egyelőre nem számoltak be lakóépületek károsodásáról. A rendkívüli helyzetek kezelésével foglalkozó helyi csapatok készenlétben állnak, mert a kisebb patakok kiléptek medrükből, attól tartanak, hogy további esőzések esetén veszélyesebbé válhat a helyzet. Užice és Čajetina térségében egy éjszaka leforgása alatt összesen 22 személyt kellett evakuálni, ismertették a helyi önkormányzatok képviselői. Valamennyien a Zlatiborska jezera elnevezésű üdülőkomplexumban tartózkodtak, s mivel a Semegnjevo felé vezető helyi utat elárasztotta a víz, nem tudtak segítség nélkül visszautazni.

A Divčibare és Čačak közötti Bogdanica, Gojna Gora és Duškovci településeket sem kímélte az ítéletidő. A bogdanicai Nedeljko Čolović állatorvos, aki mozgásképtelen feleségével él együtt, arról számolt be, hogy soha korábban ilyen időjárást még nem látott, az eső eleredésének kezdetétől számítva negyed órán belül teljesen víz alatt volt a családi házuk. Másfél méter magasságot ért el a házban a víz szintje, az asszonyt a padlástérbe kellett vinni, majd később a tűzoltók és a mentősök szállították el, az átélt stressz hatása miatt kórházi kezelésre szorult.

Mionica községben is rendkívüli állapotot hirdettek az ítéletidő okozta károk miatt, utakat, házakat, gépkocsikat mosott el a víz. Nem kerülte el a kíméletlen eső Arilje és Ivanjica térségét sem, itt is az utakat tette tönkre, most leginkább földcsuszamlások kialakulásától tartanak a helybeliek.