2022. július 4., hétfő

Mintás kábelszekrények

Szabadkán a fiatalok életre keltették a csúf dobozokat

Szabadka egy kis ékszerdoboz, mondják gyakran az ide látogatók. A szecessziós épületek sora, a kellemes hangulatú belváros sokakat rabul ejt. A több mint 100 éves épületek állagmegőrzése pénz híján csak lassan halad. Ez rontja a városképet, meg a sok falfirka, ronda tároló, kábelszekrény és hasonlók is. A szabadkai fiatal művészek egy csoportja úgy döntött, hogy javít ezen a képen. Befestették a kábelszekrényeket, mondván, minden apró szépség élhetőbbé, kellemesebbé teszi városukat. Az IT Subotica 2030 csoport tagjai az IT szektorban dolgozók meg a szabadkai egyetemi karok. Májusban minden hét végén az utcán volt az a négy művész, aki vállalta, hogy a szervezet felkérésére a ronda kábelszekrényekből egy színes, látványos alkotást hoz létre.

Eddig szürke és csúnya volt, most rikító színű és szép
Eddig szürke és csúnya volt, most rikító színű és szép

Azt gondolhatnánk, hogy semmi egyéb nem kell ahhoz, hogy a ronda fémdobozokból mutatós alkotások legyenek, csak festék meg egy ügyes kezű művész. Ez azonban nem így van. Először is ki kellett nyomozni, melyik szekrény tartozik a villanygazdaság, melyik a telefontársaság vagy más intézmény esetleg cég fennhatósága alá. Engedélyekre volt szükség. Az önkormányzat és a műemlékvédelmi intézet jóváhagyásával foghattak csak hozzá a művészek az alkotáshoz, mesélte Filip Budanović, az IT Subotica 2030 elnöke. Az akció ötletgazdája úgy véli, hogy amikor több mint száz évvel ezelőtt épült a városháza vagy a zsinagóga, akkor a korabeli művészek nemcsak merészet álmondtak, nagyot alkottak, de kézjegyüket is letették, s erőteljes nyomot hagytak a városon. Ők a kortárs művészeknek nyújtanak lehetőséget, persze sokkal kisebb jelentőségű munkákban, mint ahogyan ezt a nagy elődök tették.

– Úgy véljük, hogy ennek a kortárs utcai művészetnek helye van a városunkban. Májusban kezdtük a kábelszekrények átfestését, és ehhez szabadkai művészeket kértünk fel. Szeretnénk fenntartani ezt a lokális jellegét az akciónak – mondta az akció ötletgazdája és koordinátora.

A városháza mintái köszönnek vissza
A városháza mintái köszönnek vissza

Ottjártunkkor a zsinagóga mellett Jelena dolgozott, aki magáról az mondta, vizuális művész, s nagyon élvezi, hogy a ronda dobozokból kis műalkotást varázsolhat.  

– Az én ötletem az volt, hogy növényi mintákkal tapétázom ki ezeket a tárgyakat, ügyelve arra, hogy minél jobban illeszkedjenek a környezetükbe. Elkészítettem a sablonokat, és most festékszóróval befestem őket – mondta Jelena Grujičić.
 
A Városháza tövében elhelyezkedő egyik dobozra ugyanolyan minták kerültek fel, mint amilyenek díszítik Szabadka büszkeségét, a Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte épületet. De kortárs alkotások is feltűnnek a csúnya dobozokon. Minden ötlet kivitelezéséhez szükség volt a műemlékvédelmi intézet jóváhagyására.

A Korzó végén levő kábelszekrény
A Korzó végén levő kábelszekrény


 
Miroslav Lazendić sreet art művész, miközben a Népkörnél dolgozott egy nagyon koszos dobozon, arról beszélt, hogy céljuk otthonosabbá, szebbé tenni városukat.

– Különböző megoldásokat választottunk. Itt én több színt képzeltem el, a naracssárga az alap, és ennek a színnek legalább még három árnyalatát használni fogom, lesz még sárga, háromféle piros, bordó... vidám és tarka lesz – ígérte a művész.

Négy szabadkai alkotó ebben a májusi akcióban 23 kábelszekrény befestését vállalta. Egy-egy alkotás elkészítése 5-6 órát vett igénybe. Mivel a közösség jól fogadta a kezdeményezésüket, további szépítési akciókat terveznek.