2024. április 26., péntek

Két sikeres fiatalember

Beszélgetős est az óbecsei Népkönyvtárban Mészáros Árpáddal és ifj. Csasznyi Imrével

Remek hangulatban zajlott az Úriemberek hete elnevezésű rendezvénysorozat negyedik estéje kedden az óbecsei Népkönyvtár udvarában. A Két sikeres fiatalember című beszélgetős esten ezúttal Mészáros Árpád színművész és ifj. Csasznyi Imre népzenész életútját, munkásságát, sikerélményeit és jövőbeli terveit ismerhette meg a közönség.

Az óbecsei származású Mészáros Árpád az Újvidéki Színház színművésze 2013 júliusa óta. Előtte 2006 és 2012 között a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának a tagja volt, majd ezt követően kilenc hónapig szabadúszóként tevékenykedett.

– Akármilyen nehéz helyzetbe kerülünk egy szöveg kapcsán vagy egy különleges módszerekkel dolgozó rendező okán, nekünk meg kell találni azt, hogy lehetőleg jól érezzük magunkat abban a darabban, amit csinálunk, mert csak úgy éri meg ezzel foglalkozni. Ha igazán szeretnénk, akkor biztosan meg tudjuk találni azt a dolgot, ami miatt szeretni fogjuk az éppen aktuális próbafolyamatot, az éppen aktuális előadást. A közönség visszajelzése mindig fontos, ennyi év után is. A negatív kritikát is mindig elfogadjuk, ha az nem rosszindulatú, hanem okító jelleggel jön mondjuk egy tapasztaltabb kollégától – mondta Mészáros Árpád.

A péterrévei ifj. Csasznyi Imre nyolcéves kora óta foglalkozik népzenével. Gyerekkorában tagja volt a péterrévei Samu Mihály Általános Iskola Tamburazenekarának, majd felvételt nyert a Szabadkai Zeneiskolába, ahol klasszikus zenét játszott tamburán. Ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója lett népi pengetős szakon. Jelenleg a Folkbeat frontembere és a Góbé zenekar tiszteletbeli tagja.

– Gyerekkoromban néptáncoltam is, a néptánc és a népzene párhuzamosan működött egymás mellett egy bizonyos ideig, de egy teljesen másik élmény a kettő, össze sem tudom hasonlítani. Mindenki, aki valaha zenélt, az tudja, hogy zenélni minden másnál teljesen más. Ez az érzés valakiben erősebb, és akiben erősebb, az mindennap zenél, minél többet foglalkozik ezzel. Nálunk, Péterrévén egyébként hatalmas hagyománya van a tamburamuzsikának, én csak az egyik része vagyok ennek a történetnek. Mi egy zeneszerető közösség vagyunk a faluban. Több zeneiskolában tanítottam már tamburát, most is foglalkozom gyerekekkel. Én a népzenét inkább táborokban szeretem oktatni, nem egyénileg, hanem csoportosan, közösségteremtő erővel – mesélte ifj. Csasznyi Imre.

Az Úriemberek hete elnevezésű rendezvénysorozatot az idén ötödik alkalommal tartották meg az óbecsei Népkönyvtárban.

– Az idei rendezvénysorozatot is próbáltuk minél színesebbé tenni magyar és szerb nyelvű programokkal egyaránt. Minden korosztálynak megpróbálunk eleget tenni. Különféle gyermek- és zenei programokkal, műhelymunkákkal, könyvbemutatókkal, különböző előadásokkal, kiállítással várjuk nemcsak az olvasóinkat, hanem minden érdeklődőt – mondta Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa.

A rendezvénysorozat június 10-éig, péntekig tart.