2024. április 26., péntek

Gazdaság, sport, oktatás...

Fellendülőben a szebb napokat is látott vajdasági–stájerországi együttműködés

Vállalkozókat, a művelődés, sport, oktatás kérdéskörével foglalkozó tisztségviselőket, parlamenti képviselőket is felölelt az az osztrák, stájerországi küldöttség, amely hivatalos vajdasági látogatáson járt, s melynek élén Manuela Khom, a stájer parlament elnöke állt.
A delegáció vezetőjét Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke fogadta tegnap.

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Pásztor István kiemelte, hogy a kapcsolatfelvétel célja, hogy ismét fellendítse a korábbi jó együttműködést ezzel az osztrák régióval, hisz, mint minden együttműködés terén, ebben is vannak kezdetek, felfelé ívelő időszakok, majd a zenitet követően az aktivitás csökkenésével is számolni kell. Ez történt a vajdasági–stájerországi kapcsolatok terén, részben a pandémia, részben a prioritások változásai, a káderállományban beállt változások miatt, kisebb bökkenőhöz érkeztek el ezek a viszonyok, amelyeket most, a Covid–19 visszavonulásával ismét fel kell lendíteni, új energiát fektetni beléjük.

Stájerország volt az első olyan nyugat-európai régió, amellyel anno felvette a kapcsolatot és együttműködési megállapodásokat kötött Vajdaság, a tartományi parlament – emlékeztetett Pásztor, a kezdetek még 2003-ra datálódnak. Most, a pandémia után, ismét az osztrák tartomány az első, amelyikkel újraindítja az együttműködést a ház – fogalmazott –, és a csaknem húszéves kapcsolatoknak ma már intéz ményes keretük is van, a korábban aláírt szerződésnek köszönhetően. Korábban elsősorban a gazdaság és a végrehajtó hatalom területén valósított meg jó kapcsolatokat a két tartomány, most abban állapodtak meg a parlamentek vezetői, hogy előkészítik az együttműködés új keretét, és megbízzák az ezzel foglalkozó munkatársaikat a lehetséges területek beazonosításával. Nem lett volna reális elvárás az, hogy rögtön az első találkozón konkrét megállapodásokat kössenek – mutatott rá Pásztor, majd elmondta, mindenesetre már most szó esett a megbeszélésen olyan kérdésekről mint az európai integráció, a Nyugat-Balkán, s a azon belül Szerbia és Vajdaság felzárkózása, az osztrák tőke Szerbiába vonzása, a duális oktatás területén történő együttműködés kialakítása, a szoftverfejlesztés kapcsán megmutatkozó közös beruházási pontok kihasználása, az egyetemi karok, különösen a műszaki karok közötti kapcsolatok elmélyítése.

Khom nyilatkozatában hangsúlyozta, azért jöttek el a gazdaság, a sport témakörével foglalkozó egyének is Vajdaságba, hogy minél szerteágazóbb együttműködési lehetőségeket tudjanak sorra venni, Stájerország is arra számít, hogy mostantól ismét fellendülnek a kapcsolatok, s a következő hetek és hónapok konkrét eredményeket hoznak e téren. Hamarosan meg kell határozni a prioritást élvező témákat, s meg kell kezdeni a munkát az elképzelések megvalósításán. Egyetértett a Pásztor által felsoroltakkal, szerinte is a vajdasági házelnök által említett témakörök lesznek a meghatározók. Stájerország úgy tekint Szerbiára mint leendő európai uniós tagállamra – fogalmazott Khom, s hozzátette, fontos partnerként kezeli országunkat és a tartományt is.